Het zijn hallucinante cijfers: gemiddeld 2 miljoen huisstofmijten huizen in elk van onze matrassen. Hoewel onooglijk klein, zijn deze beestjes allerminst onschuldig, want 70% van de luchtwegenallergieën en ook astma is aan hen te wijten. De Exaller spray belooft wat tot voor kort onmogelijk leek: hen zo goed als voltallig uit de slaapkamer bannen. Hiervoor wordt een revolutionaire techniek ingezet.
Jonathan Feldbrugge
CEO van Acar’UP
Mensen denken doorgaans dat pollen de top 3 aanvoeren van de meest aanwezige allergieën, maar huisstofmijt is veruit nummer 1”, vertelt Jonathan Feldbrugge, CEO van Acar’Up. “Het is een zeer aanwezige allergie, die van 30% naar ruim 50% zal evolueren tegen 2050. Ze is de hoofdoorzaak van astma: een kind wiens huisstofmijtallergie niet behandeld wordt, loopt zelfs 50% kans om astma te ontwikkelen.”
Een kind wiens huisstofmijtallergie niet behandeld wordt, loopt 50% kans om astma te ontwikkelen.
Contact vermijden
Huisstofmijten gedijen vooral daar waar het warm en vochtig is: geen wonder dat de slaapkamer en met name het bed hun favoriete stek zijn. ’s Nachts komen ze uit de matras naar boven, waar ze leven van onze huidcellen en liefst tien keer hun gewicht aan uitwerpselen uitscheiden. Door die laatste in te ademen, raken onze luchtwegen geïrriteerd. “Het is trouwens één van de weinige allergieën waar contact niet bijdraagt aan een toenemende tolerantie: het is altijd beter om hun aanwezigheid te vermijden”, aldus Feldbrugge.
Wist je dat er gemiddeld 2 miljoen huisstofmijten huizen in elk van onze matrassen?
Onweerstaanbare feromonen
Wetenschappers zijn er nu in geslaagd een product te maken dat de feromonen van de huisstofmijt nabootst. “Dit voor de mens onschadelijke product, dat voor 99% uit water bestaat, bevat voor ons geen geur, maar is voor hen absoluut onweerstaanbaar. Door de Exaller spray – overigens van Belgische makelij – over een katoenen doek of hoeslaken te spuiten en 1 uur te laten intrekken, wordt 99% van de mijten gelokt. Vervolgens was je de doek op 60°, en dat overleven ze niet. Na de eerste keer stofzuig je de matras om de uitwerpselen te verwijderen, nadien is dat overbodig omdat er quasi geen huisstofmijten meer overblijven. Vervolgens herhaal je deze spraybehandeling eenmaal per maand. Het is klinisch bewezen dat de mijten dan zo goed als volledig verdwijnen”, besluit Feldbrugge.