Heb je last van aanhoudende hoest, benauwdheid, een piepende ademhaling of kortademigheid? Deze signalen kunnen wijzen op astma, een aandoening die met de juiste diagnose en behandeling goed te beheersen is. Door tijdig een huisarts of longspecialist te raadplegen en je te laten testen, kan je je levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Wacht dus niet af. Jouw ademhaling verdient de beste zorg.
Dr. Mathias Leys
Pneumoloog AZ Groeninge Kortrijk
Wat is astma en wie kan het krijgen?
Dr. Mathias Leys, pneumoloog bij AZ Groeninge in Kortrijk: “Astma is een veelvoorkomende, maar vaak onderschatte chronische aandoening van de luchtwegen die gekenmerkt wordt door een vernauwing en ontsteking van de luchtwegen. De symptomen zijn hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling en verminderde inspanningscapaciteit. Een belangrijk aspect van astma is dat het op elke leeftijd kan ontstaan, dus ook bij volwassenen. Bij 50-plussers stellen we nog heel wat diagnoses en kan astma zelfs erg hardnekkig zijn. Hoewel genetische risicofactoren een rol spelen, kunnen ook blootstelling aan vervuilende partikels, roken en infecties het risico op astma vergroten.”
Welke risicogroepen lopen meer kans om astma te ontwikkelen?
“Indien je ouders astma hebben, heb je zelf ook een verhoogd risico om het te ontwikkelen. Daarnaast lopen bepaalde beroepsgroepen die in contact komen met specifieke stoffen, zoals schilders en poetspersoneel, een groter risico. Ook allergieën en blootstelling aan luchtvervuiling kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van astma.”
Hoe kan je te weten komen of je ongecontroleerde astma hebt?
“Typische waarschuwingssignalen van ongecontroleerde astma zijn frequente hardnekkige verkoudheden, bronchitis en aanvallen van kortademigheid en druk op de borst. Bij een vermoeden van astma is het belangrijk om je huisarts te contacteren, zodat deze je kan doorverwijzen naar een longspecialist. Die kan de astma dan vervolgens diagnosticeren door middel van een longfunctietest. Een juiste diagnose is cruciaal om ook de juiste behandeling te kunnen starten en een behandelingsplan op lange termijn op te stellen.”
Een belangrijk aspect van astma is dat het op elke leeftijd kan ontstaan, dus ook bij volwassenen.
Wat kunnen mensen doen om hun astma onder controle te houden?
“Het is essentieel dat mensen met astma hun medicatie volgens de voorschriften van hun arts gebruiken. Daarnaast moeten zij regelmatig Astma Controle Testen ondergaan om te bepalen of de symptomen voldoende onder controle zijn en hun behandeling dus effectief is. Het vermijden van triggers zoals allergenen en luchtvervuiling kan ook helpen om symptomen te verminderen. Regelmatige follow-ups bij een huisarts of longspecialist zijn eveneens belangrijk om de behandeling indien nodig aan te passen.”
Wat is de rol van levensstijl bij de beheersing van astma?
“Een gezonde levensstijl kan absoluut een positieve invloed hebben op het beheersen van astma. Dit omvat dan onder meer een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van roken. Bij sommigen kan stress een mogelijke trigger kan zijn voor astma-aanvallen. Het is daarom belangrijk om een holistische behandeling te volgen die zowel medicatie als levensstijlveranderingen integreert.”
Dit artikel werd ondersteund door AstraZeneca. NS ID BE-3547-Revision date 05/2024-WEB | Local code 1056