Home » Medische Innovatie » Medische innovatie: een engagement van alle actoren in de zorgsector
Innovatie

Medische innovatie: een engagement van alle actoren in de zorgsector

De meest waardevolle innovatie in de life sciences sector komt tot stand dankzij partnerschappen en dialoog. Ook Janssen België is daarvan overtuigd. Samen met andere actoren in de gezondheidszorg zet het bedrijf alles op alles om zijn verantwoordelijkheid tegenover patiënten en samenleving elke dag in te vullen.

De life sciences sector is één van de belangrijkste van België. Door de aanwezigheid van verschillende biofarmaceutische bedrijven wordt ons land vaak als pharma valley omschreven. Dit maakt ons een voorloper op het gebied van medische innovatie. Net als vele andere spelers in de gezondheidssector zet ook Janssen België zich dagelijks in om de gezondheid en het welzijn van mensen wereldwijd te verbeteren, daarbij geïnspireerd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties. Het bedrijf doet dit vanuit een diepgewortelde verantwoordelijkheid naar de samenleving.

Een verantwoordelijkheidsgevoel dat tijdens de coronapandemie nog meer tot uiting kwam. Janssen België zette zijn mensen, kennis, infrastructuur en technologie in voor de gezondheid van mensen wereldwijd. Het bedrijf wist een antwoord te bieden op tal van uitdagingen. Twee productielijnen werden omgevormd om alcoholgels aan ziekenhuizen te leveren, het bedrijf voerde diagnostische tests uit om de nationale testcapaciteit te verhogen en ontwikkelde een COVID19-vaccin.

Meerwaarde voor patiënt én samenleving

Bij elke ontwikkeling vraagt Janssen België zich af hoe medische innovatie een toegevoegde waarde kan betekenen voor de samenleving en de patiënt. Op welke manier kan het bedrijf de behandeling beter maken dan de bestaande? In hoeverre verhoogt de innovatie het comfort van de patiënt? Is de nieuwe behandeling een efficiënt middel om de patiënt of mantelzorger zijn werk te laten hervatten en (opnieuw) actiever deel te laten nemen aan de samenleving?

Door die aanpak hebben de behandelingen van Janssen België geleid tot een betere levenskwaliteit, een hogere overlevingsgraad en een toename van de levensverwachting. Ook het verminderen van het aantal operaties, ziekenhuisopnames of het voorkomen van langdurige zorg zijn positieve effecten die de druk op de zorgsector kunnen verminderen.

+20.000

Mede dankzij nieuwe geneesmiddelen en verbeterde behandelingen zijn er vandaag meer dan 23.000 levens van Belgische hiv-patiënten gered die anders verloren gegaan waren. 

Doorgedreven onderzoek

De middelen in de gezondheidszorg zijn beperkt. De beste zorg kan enkel tot stand komen door een sterke samenwerking tussen alle actoren binnen de sector. Janssen België werkt daarom structureel samen met patiënten en patiëntenverenigingen om zo nog beter te begrijpen wat de behoeften zijn. Ook artsen en andere zorgprofessionals, ziekenhuizen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en start-ups zijn partners voor grensverleggende innovatie.

Een toekomstbestendige gezondheidszorg waar patiënten toegang hebben tot de nieuwste medische toepassingen, is een gezamenlijke ambitie. Samen met de andere partners in de zorg willen we de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek brengen.

Kris Sterkens, Managing Director Janssen Pharmaceutica

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt ook na de ontwikkeling van het geneesmiddel of de therapie voortgezet. Janssen België blijft doorgedreven onderzoek doen om de behandelingen beter en gerichter in te zetten in de praktijk. Zo kan het bedrijf zijn rol in de gezondheidssector en maatschappij nog beter invullen, onderbouwen en verbeteren. Het verbeteren van de zorg voor de patiënt staat centraal, maar ook de impact op de zorgverleners en kosten voor de samenleving zijn aandachtspunten.

Geen innovatie in de life sciences sector zonder dialoog dus. Een evidente noodzaak, want alle actoren willen tot één gezamenlijk doel komen: een toekomst creëren waarin ziekten tot het verleden behoren en waarin ze hun gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de samenleving kunnen nakomen.

Next article