Home » Medische Innovatie » Jong en dynamisch ecosysteem verzamelt expertise rond geavanceerde therapieën
Sponsored

at.las (Leveraging Affordable Solutions for Advanced Therapies) is een jong, dynamisch ecosysteem voor iedereen die betrokken is bij – of een passie heeft voor – geavanceerde therapieën. De ambitie van dit netwerk is om innovatie te stimuleren en te helpen bij het op de markt brengen van nieuwe therapieën. Dat gebeurt door ervaringen te delen, kennis te verspreiden en de juiste mensen met elkaar in contact te brengen. De innovatieve start-ups Allegro, MyCellHub en RheaVita getuigen hoe ze hier gebruik van maken.

ALLEGRO

Jorg Schelfhout, Founder en Director Allegro. Foto: Marco Mertens.

Platformtechnologie om artrose gericht te bestrijden

“Allegro is een start-up die ik anderhalaar geleden samen met co-founder Lucas Decuypere heb opgericht in Gent”, vertelt Jorg Schelfhout. “We ontwikkelen en commercialiseren baanbrekende producten op het kruispunt van biotech, nanotech en medtech. Zo willen we patiënten helpen om hun levenskwaliteit te verhogen.”

“Ons concrete doel is om een platformtechnologie te ontwerpen om artrose – en dan vooral knieartrose – te bestrijden. Dat is immers nog een unmet clinical need waar men in de behandeling tot op vandaag vooral moet terugvallen op algemene pijnbestrijding. Wij werken daarom aan een hydrogel die kan worden geïnjecteerd in de knie om de patiënt meer comfort te geven door de pijn voor minstens een jaar plaatselijk te verlichten.”

Kruisbestuiving en nieuwe potentiële markten

“Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding van de preklinische evaluatie die van start gaat in 2023 en twee jaar in beslag zal nemen. Daarna zullen we gedurende drie jaar klinische studies doen om vervolgens de markt te betreden. Onze onderzoeksactiviteiten zijn vandaag gevestigd in BlueChem, de Antwerpse incubator voor duurzame chemie die steun krijgt vanuit essenscia en de Stad Antwerpen. Via die weg kwamen we ook in contact met at.las, een ecosysteem voor alle stakeholders die in Vlaanderen actief zijn binnen het domein van geavanceerde therapieën. Dankzij at.las werd een meeting opgezet om met de verschillende stakeholders de mogelijkheden te bekijken hoe we kunnen samenwerken om onze platformtechnologie ook toe te passen in andere domeinen. Zo leerden we onder meer een professor kennen die heel wat potentieel ziet in de oogheelkunde. Een dergelijk netwerk vormt dus zeker een meerwaarde.”


MYCELLHUB

Toon Lambrechts, Co-founder & Chief Business Development Officer MyCellHub.

Digitalisering op maat van cleanrooms

“MyCellHub maakt gespecialiseerde onestopshop software voor biotechbedrijven om al hun processen in de cleanroom te digitaliseren en in goede banen te leiden”, vertelt Toon Lambrechts. “Met die unieke focus creëren we een grote meerwaarde, want de regelgeving rond de werking en schoonmaak van zulke cleanrooms is zeer uitgebreid én bijzonder streng.”

“We richten ons specifiek op de productie van cel- en gen-producten. De administratie voor een standaard farmaceutisch productieproces moet slechts éénmaal gebeuren en de productie kan dan vervolgens grotendeels geautomatiseerd en identiek verlopen voor duizenden patiënten. Voor een cel- of gentherapie dient men dat daarentegen voor iedere patiënt apart te doen, omdat de therapie nu eenmaal manueel en op maat wordt gemaakt op basis van lichaamscellen van de patiënt.”

Therapieën sneller en efficiënter bij de patiënt

“Hierdoor is het niet langer realistisch om de procedures in de cleanrooms op papier te blijven uitprinten en invullen. Bij cel- en gentherapieën gaat het immers al snel over vierhonderd tot zeshonderd pagina’s die voor iedere patiënt opnieuw moeten worden ingevuld. Met onze software digitaliseren wij dit gegeven volledig naar een tablet. Zo worden er minder fouten gemaakt, kunnen laboranten sneller werken en kunnen ze voortbouwen op de gecollecteerde data. We helpen hiermee om gepersonaliseerde therapieën sneller en efficiënter naar de patiënt te brengen.”

“Gezien de focus van at.las op geavanceerde therapieën zijn zij een heel relevant netwerk voor ons om in contact te komen met Vlaamse spelers en hen beter te leren kennen. We nemen dan ook deel aan zo goed als elk evenement en geven les aan hun ATMP Academy om op die manier iets terug te geven aan het ecosysteem.”


RHEAVITA

Thomas De Beer, Co-founder RheaVita.

Innovatieve productietechnologie voor geneesmiddelen

“Als professor aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de UGent richtte ik een onderzoeksgroep op die zich richt op innovatie in de farmaceutische productie. Dankzij de universiteit kreeg ik financiële steun om een innovatieve vriesdroogtechnologie te ontwikkelen. Zo konden we een eerste prototype bouwen, waarna we in 2018 de spin-off RheaVita oprichtten”, legt Thomas De Beer uit.

“RheaVita brengt innovatieve productietechnologie voor geneesmiddelen op de markt. Er gebeurt in België enorm veel innovatie binnen het domein van geneesmiddelenontwikkeling. Deze worden alsmaar complexer en worden steeds meer geïndividualiseerd voor iedere patiënt. Hierdoor is echter ook innovatie nodig op het niveau van de productietechnologie. Ook daar doet Vlaanderen het erg goed, en wij maken daar met RheaVita graag deel van uit.”

Kostenefficiënt bewaren en transporteren

“Veel biofarmaceutische geneesmiddelen zijn niet stabiel in water, hoewel ze wel via die weg moeten worden toegediend aan patiënten. Daarom vriesdroogt men deze. Wij hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om dat op een snelle en kostenefficiënte manier te kunnen doen, gebaseerd op continu vriesdrogen. Een goed voorbeeld zijn de COVID-vaccins die de laatste jaren aan diepvriestemperaturen over de hele wereld werden verdeeld. Dat is niet enkel enorm duur, het brengt ook een grote ecologische voetafdruk met zich mee. Door deze producten daarentegen te vriesdrogen, zou dat transport kunnen gebeuren bij gewone temperaturen, waardoor de hele koude keten wegvalt.”“at.las is een community van bedrijven die bezig zijn met innovatieve geneesmiddelen. Omdat zij uiteraard ook innovatieve en flexibele productietechnologieën nodig hebben, is het de ideale omgeving voor ons om aanwezig te zijn.”


Meer weten over het at.las netwerk? Klik hier of mail naar [email protected]


Next article