In de farmasector is er een groot tekort aan arbeidskrachten: in een sector met een sterk gereguleerde activiteit is het niet vanzelfsprekend om personeel te vinden dat zeer nauwgezet werkt en over solide wetenschappelijke vaardigheden beschikt.
PolyPeptide is een CDMO, een ‘Contract Development and Manufacturing Organization’. Het bedrijf ontwikkelt en produceert werkzame stoffen, basisingrediënten van medicijnen, voornamelijk voor de farmaceutische sector en af en toe voor de cosmeticasector. Benoît Massez, Head of Human Resources van de Belgische dochteronderneming van de PolyPeptide Group: “Wij ontwikkelen processen en producten, van de preklinische tot de commerciële fase, inclusief generische geneesmiddelen die bijdragen aan de gezondheid van miljoenen patiënten over de hele wereld.”
Zoals zoveel bedrijven heeft PolyPeptide het moeilijk om personeel te vinden. “Wat de kwaliteit van de opleiding betreft, is er geen groot probleem: die is in orde”, nuanceert onze gesprekspartner. “Wat de kwantiteit betreft daarentegen, is het grootste probleem om mensen te vinden met voldoende wetenschappelijke kennis en ervaring om snel operationeel te zijn.”
Om dat op te lossen, zorgt PolyPeptide zelf of in samenwerking met het competentiecentrum Aptaskil voor de opleiding van nieuwe personeelsleden. “Maar ook dat is niet ideaal”, aldus Benoît Massez. “Voor een operator die verantwoordelijk is voor basisactiviteiten, duurt de opleiding al 3 tot 6 maanden. En hoe hoger het kwalificatieniveau, hoe langer het duurt voordat de persoon operationeel is.”
“Ondanks alles blijft de sector aantrekkelijk dankzij de innovatieve chemie en de zeer aangename werkomgeving. In ons internationale en multiculturele bedrijf op mensenmaat slagen we er met een zeer uitgebreid en competitief salarispakket nog steeds in om talent aan te trekken”, besluit hij.