Skip to main content
Home » Medische Innovatie » “De biologische revolutie is de grootste revolutie die ons te wachten staat”
Medische Innovatie

“De biologische revolutie is de grootste revolutie die ons te wachten staat”

Gezondheidsfuturoloog Koen Kas

De gezondheidszorg van de toekomst wordt preventief en gepersonaliseerd. “De afgelopen jaren zijn er veel digitale gezondheidstools voor de smartphone bijgekomen, maar de biologische revolutie is de grootste revolutie die ons staat te wachten”, zegt Koen Kas, gezondheidsfuturoloog.

Zeep is de belangrijkste uitvinding voor onze gezondheid geweest. Hiermee kregen we infectieziekten onder controle, waardoor onze leeftijd verdubbelde. We sterven vandaag niet meer aan acute ziekten, maar wél aan chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten, en kanker.

Die ziekten zijn nu de grootste doodsoorzaak geworden. Ze woekeren vaak al jaren in het lichaam voordat ze echt opgemerkt worden. De nieuwe digitale en biologische technologie wordt zeer bepalend voor de ziekenzorg, minstens zo belangrijk als de zeep dat was. Ze zal ons toelaten om chronische ziekten een halt toe te roepen.

Rol van de arts

De technologie zal ook alsmaar meer een verlengstuk van de arts worden. In de toekomst zal het mogelijk worden om een patiënt de klok rond te monitoren via biologische technologie en sensordata. De dokter zal de patiënt in het echte leven kunnen volgen. Zo kan de arts het gedrag van de patiënt tijdig bijsturen.

Oudere mensen zullen bijvoorbeeld tijdens een hete zomeravond via hun tv aangespoord worden om water te drinken: hun vochtgehalte wordt via een sensor op de huid gemeten en op het tv-scherm verschijnt de boodschap dat ze moeten drinken. Belangrijk is ook dat de arts die technologie meer begint te vertrouwen. De generatie artsen die in 2030 onze kleinkinderen zullen verzorgen, moeten qua kennis up-to-date worden gebracht.

DNA

De afgelopen jaren zijn er veel digitale gezondheidstools voor de smartphone bijgekomen, maar de biologische revolutie is de grootste revolutie die ons staat te wachten. De ontrafeling van ieders unieke genoom zal de medische wereld voorgoed veranderen. We zijn nu al in staat om ons DNA in een paar uur tijd te kraken, al begrijpen we de dag van vandaag maar 0,1 % van de code.

De ontrafeling van ieders unieke genoom zal de medische wereld voorgoed veranderen.

Dankzij het DNA, gecombineerd met sensordata, zullen we op termijn een perfecte digitale kopie van ons lichaam kunnen hebben. Dankzij de code kunnen we achterhalen of een persoon voorbestemd is om bijvoorbeeld kanker of de ziekte van Alzheimer te krijgen en daardoor kunnen we vroegtijdig ingrijpen of anticiperen.

Ethiek en moraliteit

Men is nu bezig om de DNA-code te manipuleren en een aantal ziekten te corrigeren. Daarin speelt CRISPR een grote rol. Dat is een belangrijk onderdeel van het bacteriële verdedigingsmechanisme tegen virussen dat we hebben aangepast om humane DNA-codes te modificeren.

De mens wordt daardoor maakbaar. De grootste uitdaging is dan hoe we met ethiek en moraliteit zullen omgaan. De wereld van morgen zal ook nieuwe jobs voor menselijke coaches creëren. Niet enkel voor techneuten.

Medicijnen

Ook de farmaceutische sector zal een grote rol spelen in onze gezondheid van morgen. De klassieke kritiek is dat medicijnen vaak duur zijn en/of geen effect hebben. Vandaag heeft een farmaceutisch bedrijf helaas geen link met de eindgebruiker.

Dat is een van de redenen waarom men medicijnen tot nog toe niet echt kon afstemmen op de patiënt. Als een diabetespatiënt vandaag medicatie voorgeschreven krijgt, dan is die erop gericht om bepaalde biologische processen in het lichaam bij te sturen.

Sinds kort weten we evenwel dat die patiënt een spectaculair beter resultaat boekt met datzelfde medicijn als hij tegelijk ook dagelijks enkele duizenden stappen zet. Zoiets ontdek je niet in een artificiële testomgeving, dat wordt pas duidelijk als je ook rekening houdt met data uit het ‘echte leven’. Het zijn die data die we gebruiken om onze digitale twin te voeden. Het Health House belevingscentrum toont deze nieuwe zaken op een innovatieve en hoogtechnologische manier.

Next article