Home » Medische Innovatie » België bakermat in onderzoek naar producten tegen luizen
Medische Innovatie

België bakermat in onderzoek naar producten tegen luizen

Het is een fenomeen waar geen enkele ouder van gespaard lijkt te blijven: luizen in het haar van je kinderen. Meer dan ooit is het op vele basisscholen alle hens aan dek, met luizenplannen, luizencoördinatoren en luizenouders. Gelukkig blijft ook de farmaceutische industrie niet stilzitten in de zoektocht naar de meest efficiënte en comfortabele behandelingsmethode.

Tekst: Diederik Vandendriessche

Door de moderne technologie neemt het aantal luizenplagen in onze maatschappij de laatste jaren zienderogen toe. Opvallend is bijvoorbeeld dat ook meer en meer tieners last hebben van luizen. Om in groep selfies te kunnen maken, zijn er steeds vaker nauwe contacten tussen mensen, waardoor de kans op overdracht van luizen vergroot.

Vooral aanrakingen zijn in dat geval cruciaal. Mensen hebben dikwijls een verkeerd beeld van hoofdluizen: men denkt vaak dat die springen of vliegen en zich zo van persoon naar persoon verplaatsen, maar dat klopt niet. Een luis kruipt letterlijk van het ene hoofd naar het andere of wordt door de elektrostatische lading van het haar aangetrokken.

Kleine insecten

Hoofdluizen zijn eigenlijk kleine insecten. Jarenlang werden luizen behandeld met DDT en andere pesticiden, maar gaandeweg werden luizen resistent tegen deze producten. Bovendien zijn pesticiden belastend voor mens en milieu. Er was dus nood aan alternatieven.

Luizen springen of vliegen niet. Een luis kruipt letterlijk van het ene hoofd naar het andere of wordt door de elektrostatische lading van het haar aangetrokken.

Voor die alternatieven werd er naar de landbouwindustrie gekeken, waar men minerale oliën gebruikte tegen bladluizen. Voor een behandeling bij de mens werden er testen uitgevoerd met siliconen. Die bleken zeer goed te werken en wekten ook geen resistentie op.

Siliconen hebben een uitdrogende werking en verstikken de luis. Bij het overgrote deel van de mensen heeft een behandeling met siliconen succes, maar de keerzijde is dat ze niet worden afgebroken in de natuur en dat ze het haar dof en vettig maken. Siliconen blijven namelijk vastkleven aan het haar.

België als bakermat

Die nadelen kunnen worden vermeden als men producten op basis van oligodeceenolie gebruikt. Deze werken zeer efficiënt en zijn bovendien gemakkelijk uit het haar te wassen.

De bakermat van deze innovaties bevindt zich in België en het onderzoek naar vernieuwende antiluizenproducten ligt niet stil. De nieuwste technologie bevat een unieke molecule die de voordelen van siliconen behoudt en de nadelen uitschakelt.

Bovendien heeft ze een minder grote impact op het milieu, waardoor ze als innovatief product op alle vlakken hoog scoort.

Next article