Freya Rowaert, ambassadeur van het platform ‘Klare kijk op Kanker,’ leeft al meer dan twintig jaar met kanker. In dit interview vertelt ze openhartig over haar diagnose, de impact van kanker op haar leven, en waarom ze haar ervaringen inzet om anderen te helpen.
Freya Rowaert
Ambassadeur ‘Klare kijk op Kanker’
Hoe begon jouw verhaal met kanker?
“Ik kreeg mijn eerste kankerdiagnose op mijn 23ste: een zeldzame kanker, synoviaal sarcoom in de arm. Ik ging het ziekenhuis binnen om een vetbolletje weg te nemen en kwam buiten als kankerpatiënt. Zes jaar later kwam de eerste herval, nog later verloor ik mijn rechterarm en werd ik plots ook iemand met een beperking. Intussen ben ik 46 jaar en heeft de ziekte een serieuze stempel op mijn leven gedrukt. De laatste twintig jaar onderging ik tien operaties, waaronder een amputatie van mijn rechterarm en -schouder en een hersenoperatie, en kreeg ik twee chemo-reeksen en twee reeksen bestralingen.”
Hoe heeft kanker jouw leven veranderd?
“Na twintig jaar is kanker een deel geworden van wie ik ben. Maar het bepaalt mij nooit helemaal. Het moeilijkste aan mijn traject is geweest om alles wat mij overkwam telkens weer leren te aanvaarden en een plaats te geven: ‘Hoe komt het dat ik ziek ben?’ ‘Waarom ik?’ Het zijn heel normale vragen, maar je krijgt er nooit een antwoord op en ze helpen je ook niet vooruit. Je moet die manier van denken dus leren loslaten. Ik heb van nature een grote dosis positivisme in mij. Maar ziek zijn heeft mij ook geleerd om positief naar het leven te kijken.”
Kanker is een deel geworden van wie ik ben. Maar het bepaalt mij nooit helemaal.
Waarom heb je ‘Klare kijk Op Kanker’ opgericht?
“Toen ik voor het eerst ziek werd, had ik graag wat meer info gehad. Ik heb veel zelf moeten ontdekken. Maar als je ziek bent, heb je eigenlijk geen energie om veel en ver te zoeken. Met ‘Klare kijk op Kanker’ wil ik anderen daarom geven wat ik zelf vaak gemist heb: heldere, toegankelijke info, met een positieve instelling. Door mijn eigen ervaringen te delen, wil ik anderen die hetzelfde doormaken ondersteunen en inspireren. En ook de omgeving van mensen met kanker wil ik ondersteunen. Want kanker raakt het leven van iedereen die bij een patiënt betrokken is. Ook zij verdienen dus info, houvast en aandacht voor hun vragen.”
Veel mensen denken nog altijd dat kanker een doodvonnis is, maar de behandelingen zijn sterk geëvolueerd.
“Het platform bestaat vooral uit video’s. Toen ik zelf in behandeling was, ondervond ik immers dat je op dat moment geen energie hebt om lange teksten of boeken te lezen. En er is ook een luik met woordenschat. De moeilijke termen die plots rond je oren vliegen als je kankerpatiënt wordt, leggen we op het platform kort uit. Zo weet je wat je te horen krijgt als je op consultatie gaat bij je arts.”
Wat zijn de grootste misvattingen over kanker?
“Veel mensen denken nog altijd dat kanker een doodvonnis is, maar de behandelingen zijn sterk geëvolueerd. Voor heel wat patiënten wordt kanker een chronische ziekte, en dus een deel van hun dagelijkse leven. Een ander groot misverstand bestaat er rond longkanker: mensen denken dat je alleen longkanker kan krijgen als je hebt gerookt. Maar dat is een fabel. Daarnaast geloven sommigen dat een gezonde levensstijl kanker gegarandeerd voorkomt, maar dat is maar voor een deel waar. Ook kerngezonde topsporters krijgen soms kanker.”
Voor heel wat patiënten wordt kanker een chronische ziekte, en dus een deel van hun dagelijkse leven.
Hoe belangrijk is het om mensen met kanker als een volwaardig persoon te blijven zien?
“Ik pleit altijd voor aandacht voor de mens achter de patiënt. Ik beschouw mijzelf niet alleen als een kankerpatiënt, maar vooral ook als iemand die blijft dromen en plannen maken. Natuurlijk gaat een kankerdiagnose altijd gepaard met veel onzekerheid en stress, en zelfs met angst. Dat ga ik nooit ontkennen. Integendeel, met ‘Klare kijk op Kanker’ wil ik patiënten laten weten dat die gevoelens oké zijn. Maar door te delen wat ik onderweg heb geleerd, hoop ik hen daarnaast ook te kunnen inspireren over hoe ze met hun situatie kunnen omgaan. Ik wil tonen hoe je toch je leven kan blijven leven, ondanks het ziek zijn. Hoe je hoopvol en positief kan proberen blijven, ook al is dat niet altijd makkelijk.”
BE-NON-02262 | Date of last revision: September 2024