Skip to main content
Home » Leven Met... » ‘Your boobs are calling’: ga voor de goede reflexen!
Leven met...

‘Your boobs are calling’: ga voor de goede reflexen!

In samenwerking met
In samenwerking met

De onderneming Roche heeft de bewustmakingscampagne #YourBoobsAreCalling gelanceerd. De campagne heeft een dubbel doel: weten wat normaal is en wat niet als je aan je borsten voelt en ze bekijkt, alsook sommige taboes wegwerken.

De campagne #YourBoobsAreCalling werd gelanceerd om vrouwen in België bewuster te maken van de gezondheid van hun borsten. Bieke Van der Veken, medisch verantwoordelijke voor oncologie bij Roche, legt uit: “Het idee is niet om te focussen op borstkanker, maar wel om patiënten aan te moedigen meer aandacht te besteden aan details waar ze zich misschien niet genoeg bewust van zijn. Het doel is preventie.”

Dr. Isabelle Jeanjot, borstchirurg in Chirec, voegt hieraan toe: “Het is belangrijk te letten op elke afwijking aan de borsten: veranderingen in vorm of grootte, het verschijnen van een knobbel of intrekking, huidirritatie en roodheid enzovoort.” Toch benadrukt ze: “Niet elke afwijking wijst noodzakelijk op een risico op ziekte. Sommige veranderingen zijn normaal, zoals wanneer de borsten door hormonale cycli meer opgezwollen zijn.”

Meer dan geneesmiddelen alleen

Het is goed om de gewoonte aan te nemen om bijvoorbeeld in de week na je menstruatie je borsten te onderzoeken door voor de spiegel te gaan staan en je armen op te tillen. “Vrouwen met een specifieke persoonlijke of familiale voorgeschiedenis moeten uiteraard wat meer aandacht besteden aan dit soort persoonlijk onderzoek”, aldus Isabelle Jeanjot. “Bovendien wordt het elke vrouw sterk aanbevolen om ten minste eenmaal per jaar langs te gaan bij een gynaecoloog. Die kan een mogelijk probleem ontdekken en de patiënte dan aansporen om een mammografie te laten maken.”

Met deze campagne kiest Roche voor een aanpak die verder gaat dan de behandeling met geneesmiddelen alleen, dit is immers slechts een deel van de zorg voor de patiënte. “Wij willen de traditionele rol van een farmaceutisch bedrijf, in de ontwikkeling van therapeutische en diagnostische oplossingen overstijgen. Onze grootste ambitie”, zo besluit Bieke Van der Veken, “is om een echte partner in de gezondheidszorg te worden.” 


V.U. Pharm Eline De Bruyne M-BE-00001678 aangemaakt op 14/09/2022.

Next article