Een wereld waarin mensen met kanker beter en langer leven. Dat is het doel van het oncology team van Pfizer. Nathalie Gonnissen, Oncology Lead bij Pfizer België Luxemburg gidst ons door de recente ontwikkelingen in de strijd tegen kanker.
Nathalie Gonnissen
Oncology Lead bij Pfizer België-Luxemburg
Het grote publiek associeert Pfizer vooral met de rol die het bedrijf speelde tijdens de covid-19-pandemie, maar dat is niet jullie enige werkterrein…
“Klopt. De bijdrage van Pfizer tijdens de covid-19-pandemie was inderdaad belangrijk, maar onze activiteiten beperken zich uiteraard niet tot de strijd tegen covid. Doorheen onze 175-jarige geschiedenis zijn we in een aantal belangrijke therapeutische gebieden actief geweest, veelal domeinen waar we ook vandaag nog een belangrijke rol in spelen. Zo zijn we al ruim twintig jaar een belangrijke partner in de strijd tegen kanker, waaronder borstkanker. We werken daarnaast ook aan andere veel voorkomende vormen van kanker, zoals prostaatkanker, blaaskanker, longkanker en hematologische kankers. In België helpt Pfizer patiënten met meer dan vijftien verschillende oncologische behandelingen. En er zijn er nog meer op komst.”
Oncologisch onderzoek is nog nooit zo intens geweest als vandaag, maar toch slagen we er voorlopig niet in om de ziekte te verslagen.
“De vooruitzichten voor kankerpatiënten in Europa verbeteren sterk. Deze positieve trend is te danken aan een aantal factoren, waaronder vooruitgang op het gebied van kankerpreventie, -diagnose en -behandeling. Maar ondanks al onze gezamenlijke inspanningen blijft kanker een van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd. Daarom is het versnellen van de vooruitgang in onderzoek een absolute prioriteit. Vandaag de dag besteedt Pfizer ongeveer 40% van zijn R&D-investeringen aan oncologie. We willen mensen met kanker helpen om langer en beter te leven.”
Vandaag de dag komen aanzienlijke vorderingen in wetenschap en technologie samen om ons steeds dichter bij lang beloofde genezingen voor sommige vormen van kanker te brengen.
Hoe zal dit mogelijk zijn?
“Er is niet slechts één vijand die bestreden moet worden: er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker. Om hier een antwoord op te vinden, moeten we onze benaderingen diversifiëren om behandelingen zo gepersonaliseerd en specifiek mogelijk te maken. Tot nu toe richtte Pfizer zich voornamelijk op twee belangrijke benaderingen om kanker aan te pakken (zogenaamde kleine moleculen en bispecifieke antilichamen). Recent hebben we daar een derde aan toegevoegd: Anti-Body Drug Conjugates (ADC’s). Deze richten zich door de antilichaamcomponent specifiek op kankercellen en geven dan kleine hoeveelheden van een heel krachtige chemotherapie af in de kankercellen, met de bedoeling de schade aan gezonde cellen te beperken, evenals de bijwerkingen voor patiënten. Ze kunnen ook in het omliggende tumorgebied werken in immuuncellen in de buurt activeren om kankercellen te helpen doden.”
Hoe werkt u samen met de verschillende spelers in de oncologiesector?
“Deze samenwerking kan vele vormen aannemen. Pfizer werkt bijvoorbeeld samen met een twintigtal Belgische ziekenhuizen om de nieuwste oncologische behandelingen te testen in sterk gecontroleerde klinische studies. De gegevens van deze studies zullen gebruikt worden om de goedkeuring van deze therapiëen door de autoriteiten te ondersteunen. Ongeveer 250 patiënten zijn momenteel ingeschreven in klinische studies van Pfizer in ons land. Het is een geweldige kans voor Belgische patiënten om in een vroeg stadium toegang te krijgen tot deze innovaties, want soms kunnen patiënten het zich niet veroorloven om nog langer te wachten.”
Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker. Om hier een antwoord op te vinden, moeten we onze benaderingen diversifiëren om behandelingen zo gepersonaliseerd en specifiek mogelijk te maken.
“Onze samenwerking beperkt zich trouwens niet tot klinisch onderzoek. Elk jaar kent Pfizer bijvoorbeeld een grote beurs toe aan een project dat de kwaliteit en/of beschikbaarheid van zorg voor oncologiepatiënten in België wil verbeteren. We hebben onlangs ook een reeks van twintig korte video’s ontwikkeld die gericht zijn op kankerpatiënten en hun families met als doel hen te helpen tijdens hun traject. Dit werk werd uitgevoerd in samenwerking met oncologen, psycho-oncologen, artsen en patiënten. De strijd tegen kanker kan je namelijk nooit alleen moeten voeren.”
https://www.pfizer.be/nl/uw-gezondheid/ziekten-en-therapeutische-gebieden/kanker/educatieve-videos
Kortom, jullie zijn optimistisch over de toekomst.
“Ja, dat zijn we! We staan aan het begin van een nieuw tijdperk in de kankerzorg. Dertig jaar geleden was het idee van een wereld zonder kanker niet meer dan een droom. Destijds was onze gereedschapskist beperkt tot de eerste chemotherapieën, operaties en radiotherapieën die weinig uithaalden om de totale aanval van kanker op het lichaam te stoppen. Vandaag de dag komen aanzienlijke vorderingen in wetenschap en technologie samen om ons steeds dichter bij lang beloofde genezingen voor sommige vormen van kanker te brengen. We zijn ervan overtuigd dat Pfizer een rol te spelen heeft in dit verhaal door met passie volop in te zetten op innovatie.”
| Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pfizer.
| 240495 – Augustus 2024