Skip to main content
Home » Leven Met... » Ondervoeding: een valkuil die je beter vermijdt
Sponsored

Voeding speelt een essentiële rol in het bestrijden van kanker. Een gesprek met dr. Anne Druez, gastro-enteroloog aan het CHU UCL Namur, site Godinne.

Dr. Anne Druez

Gastro-enteroloog aan het CHU UCL Namur, site Godinne


Tot 80% van de mensen met kanker vertoont ondervoeding,1 die soms verergerd wordt door smaakveranderingen. Als gevolg daarvan krijgen ze dagelijks te weinig energie, vitamines en oligo-elementen binnen. “Bepaalde behandelingen zoals chemotherapie of radiotherapie kunnen de ondervoeding nog verergeren. Dat verzwakt de patiënten aanzienlijk, waardoor ze zelfs minder goed kunnen reageren op de kankerbehandeling die ze krijgen. Bij mensen die ondervoed zijn, is het vaak moeilijker om remissie te bereiken”, betreurt dr. Anne Druez.

Voeding op maat: van porties tot supplementen

Als eerste stap bij de bestrijding van ondervoeding gaan we de maaltijden opsplitsen en de porties verhogen. Als de patiënt dan nog gewicht blijft verliezen, kunnen orale voedingssupplementen de gezondheid van de zieke aanzienlijk verbeteren. Ze worden meestal gegeven in de vorm van melkdranken, vruchtensap, soep of pudding. Ze bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. “Die producten bevatten veel calorieën en een beperkt volume”, benadrukt onze gesprekspartner. “Zelfs als patiënten geen eetlust hebben, zijn ze meestal in staat om dagelijks een of twee van die drankjes te nuttigen.”

Zelfs als patiënten geen eetlust hebben, zijn ze meestal in staat om dagelijks een of twee van die drankjes te nuttigen.

Uiteraard is het beter om elke vorm van ondervoeding goed op voorhand op te sporen in plaats van tijdens het ziekteverloop te moeten ingrijpen, als de patiënt al verzwakt is. Anne Druez legt uit: “in het CHU UCL Namur laten we onze patiënten vanaf het begin van het zorgtraject en gedurende de hele kankerbehandeling systematisch begeleiden door voedingsspecialisten. Hoewel de meeste oncologen hun patiënten aanbevelen om een diëtist te raadplegen, is er op dat vlak nog heel wat bewustmaking nodig bij de patiënten.”

Meer weten?

Ga voor meer informatie over voeding naar nutricia.be

1 Ryan AM et al., Proc. Nutr Soc. 2016;75(2):199-211.

Next article