De ziekenhuizen van Zuid-West Limburg bouwen één oncologisch netwerk uit waarin de patiënt de best mogelijke zorg krijgt. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren, Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden-Zolder en Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden starten in het najaar alvast met vier zorgpaden: borst-, prostaat-, dikkedarm- en longkanker.
Prof. dr. Jeroen Mebis
“In Nederland zijn de oncologische zorgpaden al sterk ingeburgerd. We zijn bij de voorbereiding dan ook regelmatig een kijkje over de grens gaan nemen. In de zorgpaden staat de patiënt voorop. Hij of zij volgt een traject met telkens de juiste expertise, onafhankelijk van het ziekenhuis waarin de behandeling gebeurt. Het motto daarbij luidt: behandel dicht bij huis als het kán, en elders als het moét.”
Voor de vier zorgpaden zijn nu protocollen en handboeken uitgewerkt, onder meer gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Dit verzekert elke patiënt van de beste kwaliteitszorg. Ook de patiëntervaring wordt systematisch gemeten met gestandaardiseerde en internationaal aanvaarde vragenlijsten.
Gelijkwaardige partners
De vier ziekenhuizen delen hun kennis, ervaring en medische apparatuur als gelijkwaardige partners.
Dr. Katherine Vandenborre
“Doorgaans zullen de patiënten chemotherapie in hun vertrouwde ziekenhuis krijgen. Maar de geavanceerde robot die bij prostaatkanker wordt ingezet, staat in Jessa. De uroloog van ons ziekenhuis voert deze operaties in Hasselt uit.”
In de meest ideale wereld stellen we ons één netwerk van artsen en verpleegkundigen voor die over de verschillende ziekenhuizen heen perfect op elkaar afgestemd zijn om de beste zorg af te leveren. Maar is dit in de praktijk niet moeilijk te stroomlijnen in vier verschillende ziekenhuizen?
Dr. Rudolf van Puijenbroek
“Eigenlijk niet. Onze ziekenhuizen hebben een lange traditie van samenwerken. Limburg heeft geen academisch ziekenhuis, maar wel uitstekende artsen, met elk hun specifieke expertise, verspreid over verschillende ziekenhuizen. Samenwerken lag altijd al voor de hand.”
Lat ligt nog hoger
De zorgpaden gaan in het najaar van start. In de loop van het traject zal een oncologische commissie de kwaliteit bewaken en – waar nodig – bijsturen.
Dr. Jolanda Verheezen
“Nog meer gespecialiseerde artsen zullen zich op een gestructureerde manier met de patiënt bezig houden, en dit volgens een weloverwogen, deskundig onderbouwd traject. De lat van onze zorg lag al hoog, nu leggen we de lat nog een stuk hoger.”