Home » Leven Met Kanker » Multidisciplinair samenwerken is de sleutel tot succesvol kankeronderzoek
Behandeling

Multidisciplinair samenwerken is de sleutel tot succesvol kankeronderzoek

Prof. Olivier De Wever en prof. Wim Ceelen van het CRIG.
In samenwerking met
Volgens prof. Olivier De Wever en prof. Wim Ceelen van het CRIG is de samenwerking tussen verschillende vakgebieden cruciaal bij het onderzoek naar behandelingen tegen kanker.
Prof. Olivier De Wever en prof. Wim Ceelen van het CRIG.
In samenwerking met
Volgens prof. Olivier De Wever en prof. Wim Ceelen van het CRIG is de samenwerking tussen verschillende vakgebieden cruciaal bij het onderzoek naar behandelingen tegen kanker.

Het CRIG (Cancer Research Institute Ghent) verenigt meer dan vierhonderd onderzoekers aan de UGent, het UZ Gent en het VIB-UGent, met als doel baanbrekend kankeronderzoek te versnellen. “Het samenbrengen van verschillende disciplines – van artsen en biotechnologen tot apothekers en ingenieurs – is cruciaal om kanker te begrijpen en te bestrijden”, leggen prof. Olivier De Wever en prof. Wim Ceelen uit.

Wat doet het CRIG?

Ceelen: “Het CRIG stimuleert impactvol kankeronderzoek via het verenigen van disciplines, het delen van expertise en het samenwerken met lokale en internationale partners.”

De Wever: “We zamelen daarnaast ook fondsen in om innovatieve projecten van beloftevolle jonge onderzoekers te steunen.”

Welk onderzoek gebeurt er zoal?

De Wever: “Er worden veel types kanker bestudeerd, zowel binnen basis- als klinisch onderzoek. In Gent staan we mee aan de top qua immunotherapie, beschikken we over een uitgebreide expertise in het maken van relevante kankermodellen en zetten we sterk in op precisiegeneeskunde, waarbij we voor elke patiënt een behandeling op maat trachten te ontwikkelen.”

In welke richting evolueert het kankeronderzoek?  

De Wever: “We verwachten dat een gerichte behandeling voor steeds meer patiënten realiteit zal worden. Zo bekijken bijvoorbeeld heel wat Gentse teams het potentieel van bloed of een andere lichaamsvloeistof om kanker sneller en preciezer op te sporen en op te volgen. Ook de technologische vooruitgang is hierbij cruciaal, omdat die ons toegang geeft tot steeds meer en beter interpreteerbare gegevens, zoals het moleculaire profiel van elke unieke tumor.”

Samen doen we onderzoek dat we elk afzonderlijk niet zouden kunnen en dat bovendien zeer relevant is voor patiënten. Daar ligt onze grote sterkte.

Prof. De Wever

Ceelen: “Zo’n aanpak op maat zal bovendien leiden tot minder nevenwerkingen. Verder wordt het steeds duidelijker dat een tumor niet op zichzelf staat, maar op ingewikkelde manieren interageert met zijn omgeving. Nieuwe behandelingen die hierop ingrijpen, zullen op termijn een verschil maken.”

Waarom is samenwerken zo belangrijk?

Ceelen: “Net zoals in de zorg diverse experts samen bepalen wat de beste behandelingsstrategie is voor een patiënt, is de samenwerking tussen verschillende vakgebieden ook in onderzoek cruciaal, zeker omdat kanker een heel complexe ziekte is.”

De Wever: “Zo ontwikkelen Wim en ik samen patiëntrelevante modellen voor buikvlieskanker. Als chirurg weet Wim het beste waar de noden liggen in de kliniek.”

Ceelen: “Terwijl wij net de fundamentele expertise en technologie nodig hebben, die zo sterk aanwezig is bij de basisonderzoekers uit Olivier zijn lab.”

De Wever: “Samen doen we dus onderzoek dat we elk afzonderlijk niet zouden kunnen en dat bovendien zeer relevant is voor patiënten. Daar ligt de grote sterkte van CRIG.”

Wat doet CRIG?

CRIG stimuleert impactvol kankeronderzoek via het verenigen van disciplines, het delen van expertise en het samenwerken met lokale en internationale partners. CRIG zamelt ook fondsen in om innovatieve projecten van beloftevolle jonge onderzoekers te steunen.

Meer info via www.crig.ugent.be of via facebook en twitter.

Next article