Home » Leven Met Kanker » Het belang van een aanvullende verzekering
Kanker

Het belang van een aanvullende verzekering

In samenwerking met
In samenwerking met

De verplichte ziekteverzekering dekt niet alle medische kosten. In het geval van kanker kan dat dan ook een gepeperde rekening opleveren. Dr. Pia Cox, Head of Medical & Health Strategy, en Olivier Grégoire, Health Quality Manager bij AG, onderstrepen het belang van het nemen van een aanvullende verzekering.

Tekst: Philippe Van Lil

Olivier Grégoire, Health Quality Manager AG

Olivier Grégoire

Health Quality Manager

AG

Dr. Pia Cox, Head of Medical & Health Strategy AG

Dr. Pia Cox

Head of Medical & Health Strategy

AG

Aan welke kosten kan een kankerpatiënt zich verwachten?

Grégoire: “Het zijn er veel, te beginnen met de medische kosten van de interventies. Gemiddeld wordt 80% gedekt door de RIZIV-zorgverzekering via de ziekenfondsen. Vervolgens zijn er de supplementen ten laste van de patiënt of het remgeld dat niet wordt terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Bij ernstige ziekten zoals kanker kunnen die supplementen al snel oplopen door de veelvuldige hospitalisaties en de prijs van de geneesmiddelen. Hier komt de aanvullende verzekering tussen.”

Om welke verzekeringen gaat het dan precies?

Cox: “Eerst en vooral is er de gekende hospitalisatieverzekering. Ze kan bijna alles dekken wat niet onder de verplichte ziekteverzekering valt: supplementen voor een eenpersoonskamer, ambulante kosten, het aandeel van de patiënt voor medicatie buiten het ziekenhuis bij de tegemoetkoming voor ernstige ziekten, enz. Dan is er ook nog de verzekering voor een gewaarborgd inkomen, die meestal door de werkgever voor zijn personeel wordt afgesloten. Daardoor krijgt de patiënt een vervangingsinkomen wanneer hij of zij arbeidsongeschikt is.”

Cijfers

20% van de bevolking heeft geen hospitalisatieverzekering.
– Maar liefst 80% van de bevolking geniet nog niet van een verzekering voor gewaarborgd inkomen.

Grégoire: “Als je weet dat er jaarlijks in België ongeveer 70.000 nieuwe gevallen van kanker worden gediagnosticeerd, is het belang van die twee soorten verzekeringen meteen duidelijk. Helaas geniet 80% van de bevolking nog niet van een verzekering voor gewaarborgd inkomen, en heeft 20% van de bevolking geen hospitalisatieverzekering.”

Zijn er nog andere vormen van ondersteuning voor patiënten?

Grégoire: “Wij steunen de actiegroep Stop Darmkanker en betalen het preventief onderzoek voor darmkanker via colonoscopie terug.”

Cox: “Het gaat om een maatschappelijk engagement. AG is ook de grootste commerciële sponsor van de Stichting tegen Kanker door onze ‘Move for cancer’-acties.”

Grégoire: “Er bestaat ook een verzekeringsproduct ‘vrijstelling van premies’. Wanneer er sprake is van invaliditeit als gevolg van kanker en de werknemer vervolgens een beperkte tussenkomst van de sociale zekerheid ontvangt, blijft dit soort verzekering de premies voor de opbouw van het aanvullend pensioen betalen en blijft de dekking in geval van overlijden eveneens behouden.”

Next article