Stoppen met roken is allesbehalve eenvoudig, zeker wanneer je dat moet doen op basis van je wilskracht. “Gelukkig kan het ook anders”, zegt Paula Rooduijn, manager en trainer bij Allen Carr Belgium.
Tekst: Joris Hendrickx – Foto ⬆️: Marcus-P
Paula Rooduijn
Manager en trainer – Allen Carr Belgium
“De klassieke methode om te stoppen met roken, al dan niet met behulp van pillen, pleisters, de e-cigarette of acupunctuur etc. resulteert altijd in de bekende wilskrachtstrijd, een krachtmeting met jezelf. Er verandert namelijk niets in het brein, in het denken van de roker.”
“Het gevolg is dat de sigaret misschien wel even uit de mond is, maar niet uit het hoofd. Er hoeft dan niet veel te gebeuren om vroeg of laat toch terug een sigaret aan te steken”, legt Rooduijn uit. “Wij nemen de gezondheidsrisico’s niet als uitgangspunt. Dat motiveert niet, het irriteert. En het verandert niets in het brein. Dat roken ongezond is, weet intussen iedereen wel.”
Verandering mindset
“Met de Allen Carr-methode – driemaal wetenschappelijk aangetoond als de meest effectieve wijze van stoppen met roken – leggen we uit hoe de verslaving concreet in zijn werk gaat en hoe de geraffineerde werking van nicotine het brein beïnvloedt.”
“Hierdoor ontdekken rokers dat alles wat ze dachten dat een sigaret voor hen deed, eigenlijk net omgekeerd is. Zo gaat men op een radicaal andere manier naar het roken kijken. In plaats van het jammer te vinden niet meer te mogen roken, is men blij niet meer te hoeven te roken.”
“Onze klanten zijn altijd aangenaam verrast dat ze geen of nauwelijks last hebben van ontwenningsverschijnselen. Daarom zijn farmaceutische hulpmiddelen niet aan de orde, deze richten zich immers louter op het lichamelijke aspect van de verslaving. Wij geven bovendien ook aanwijzingen hoe ze gewichtstoename kunnen voorkomen.”
Eénmalige bijeenkomst
“De training zelf bestaat uit een éénmalige bijeenkomst in een kleine groep die zo’n zes uur duurt. Motivatie vooraf is niet nodig, deze groeit tijdens de sessie. Tijdens de training is er volop gelegenheid om te roken, pas aan het einde van de sessie rookt iedereen de laatste sigaret. Al onze trainers hebben trouwens zelf ook gerookt, waardoor ze zich goed kunnen inleven in wat er omgaat in de roker”, besluit Rooduijn.