Home » News » “30 tot 50% van de kankergevallen kan gelinkt worden aan onze westerse manier van leven”
Leven met Kanker

“30 tot 50% van de kankergevallen kan gelinkt worden aan onze westerse manier van leven”

Dr. Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerster van Stichting tegen Kanker, waarschuwt voor laattijdige kankerdiagnoses die leiden tot zwaardere behandelingen en minder gunstige prognoses. Tegelijkertijd is er hoop door goede preventie en vooruitgang in innovatieve behandelingen.

Belgiëheeft het vierde hoogste aantal nieuwe kankergevallen in Europa, en door onder meer de vergrijzing zal de kankerincidentie de komende jaren nog verder toenemen. 30 tot 50% van de kankergevallen kan echter gelinkt worden aan onze westerse manier van leven. Daarom zet Stichting tegen Kanker meer en meer in op preventie.

Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) is roken verantwoordelijk voor 19% van alle kankers. Roken vermijden of stoppen met roken is dus erg belangrijk. Dankzij Tabakstop, de gratis dienst van Stichting tegen Kanker die helpt bij stoppen met roken, slagen steeds meer mensen daarin. Bij de overheid pleiten we bovendien actief voor een rookvrije samenleving.

Huidkanker is daarnaast de sterkste stijger in België. Ook hier is het hoog tijd om het tij te keren, want het grootste deel van de huidkankers is te voorkomen door jezelf goed te beschermen tegen UV-stralen. Dit kan door zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, beschermende kledij te dragen – inclusief pet of hoed – en zonnecrème te smeren.

Vroegtijdige diagnose

Door de pandemie werden er in 2020 in België maar liefst 4.000 minder kankerdiagnoses gesteld dan verwacht. Een peer-reviewed studie, gepubliceerd in ESMO Open, rapporteert 6% minder kankerdiagnoses in 2020 in vergelijking met 2019. De eerste cijfers voor 2021 (tot april) laten nog steeds een achterstand van 4% zien, maar de inhaalbeweging is ingezet, vooral voor bepaalde leeftijdsgroepen en tumoren.

We moeten meer dan ooit inzetten op het belang van preventie en een vroegtijdige diagnose.

Stichting tegen Kanker benadrukt het belang van een zo vroeg mogelijke diagnose om de risico’s op een zwaardere behandeling en een slechtere prognose te vermijden. ‘Ga naar de huisarts bij de minste twijfel’ is de boodschap.

Innovatieve behandelingen en onderzoek

Er is ook uitstekend nieuws: België staat op de negentiende plaats als het gaat over kankersterfte in Europa. Dat betekent dat de medische zorg en behandelingen hier zeer efficiënt zijn. Het is ook het resultaat van investeringen in fundamenteel en klinisch onderzoek. De private financiering van kankeronderzoek aan onze Belgische universiteiten bedraagt tot 43%.

Een mooi voorbeeld van investeringen van de Stichting in onderzoek is ‘MINDACT’. De resultaten van dit internationale onderzoek zijn baanbrekend voor sommige patiënten. Zo kan er een veel preciezere inschatting van de agressiviteit van kanker worden gemaakt, waarbij een nieuwe therapeutische strategie zonder chemotherapie, maar met evenveel kans op herstel, kan worden uitgewerkt.

Ook baanbrekend is het internationale ‘MyPebs’-onderzoek, dat focust op een individuele screening van borstkanker. Het kijkt naar het individuele risico van elke vrouw om borstkanker te ontwikkelen. Op basis van de individuele voorgeschiedenis, borstdensiteit en het mogelijk genetisch risico worden kandidaten voor screening ingedeeld in verschillende categorieën. Elke categorie heeft een specifieke follow-upstrategie. Dat zou niet mogelijk zijn zonder de indrukwekkende vrijgevigheid met giften en legaten van de Belgen aan organisaties zoals die van ons.

Next article