Home » Leven met hiv » “Pandemie heeft de behandeling van mensen met hiv verstoord”
Infectieziekten

“Pandemie heeft de behandeling van mensen met hiv verstoord”

Een kleine groep mensen die leven met hiv heeft hun behandeling tijdens de coronacrisis tijdelijk of zelfs definitief stopgezet. Dat zegt Eric Florence, verantwoordelijk voor de hiv-kliniek in het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.

Tekst: Matthias Vanheerentals

De coronacrisis heeft ook een impact gehad op de werking van de hiv-klinieken, waar jaarlijks zeventienduizend mensen met hiv worden behandeld. De fysieke consultaties werden tijdens de lockdown grotendeels vervangen door virtuele ontmoetingen tussen zorgverlener en patiënt. Enkel de face-to-facecontacten voor mensen met ernstige complicaties werden behouden.

“Door die digitale omslag is een minderheid van de personen met hiv niet meer goed opgevolgd”, zegt Florence. “Ze hebben de opvolging stopgezet omdat ze hun weg niet meer vonden in de digitale wereld.  Ze haakten ook af door stress en angst voor het coronavirus. We proberen nu opnieuw contact met hen te leggen, maar er zijn helaas ook mensen die we niet meer kunnen bereiken.”

Belang van face-to-face

Florence ziet zeker de voordelen van een virtueel contact met de chronische patiënt, al blijven face-to-facegesprekken volgens hem essentieel. “Deze crisis heeft aangetoond dat een consultatie meer is dan een voorschrift geven. We kijken uiteraard naar de fysieke problemen – zoals overgewicht, hoge bloeddruk en cholesterol – maar een consultatie is meer dan het controleren van het bloed en de virale lading, zeg maar de vermenigvuldiging van het virus.”

“We hebben ook aandacht voor de mentale problemen. We zien dat mensen door eenzaamheid soms meer roken, alcohol drinken en drugs nemen. Deze problemen kan je niet ontdekken tijdens een virtuele consultatie.”

Herstelbare schade

Sommige personen die leven met hiv zijn door de coronacrisis hun medicatie onregelmatig beginnen te nemen. “Ze nemen bijvoorbeeld hun pillen één keer om de twee dagen omdat ze denken dat dit volstaat, maar dat is natuurlijk zeer slecht. We zien het virus op die manier weer toenemen en de gezondheidssituatie snel verslechteren. Gelukkig is de schade nog te herstellen, al vereist het een totaal andere manier van werken. De ernstige problemen zijn beperkt gebleven, maar de hele situatie brengt natuurlijk wel een kost voor de patiënt en de gezondheidszorg met zich mee.”

Iemand met hiv zou een groter risico voor een COVID-infectie hebben. Vandaar dat het belangrijk is om de mensen goed op te volgen en alles te controleren.

Er zijn daarnaast ook mensen die hun behandeling door de hele coronacrisis net beter en nauwgezetter gevolgd hebben. Het gaat volgens Florence om een groep van mensen die zeer bewust is gaan leven en hun gezondheid in handen nam.

Belang van vaccinatie

Personen die leven met hiv doen er goed aan zich te vaccineren. Een recente studie uit Zuid-Afrika toont namelijk aan dat COVID-infecties bij deze mensen voor neveneffecten kunnen zorgen.

“Iemand met hiv zou een groter risico voor een COVID-infectie hebben. Vandaar dat het belangrijk is om de mensen goed op te volgen en alles te controleren. Vaccinatie is heel belangrijk. Het overgrote deel van de mensen die ik op consultatie zie, heeft zich gelukkig laten vaccineren. Naar schatting is minder dan 10% van mijn patiënten niet gevaccineerd.”


Met de steun van Gilead Sciences – BE-UNB-0122 – Date of Preparation August 2021

Next article