Skip to main content
Home » Infectieziekten » Lucht en contactoppervlakken ontsmetten met één oplossing
Infectieziekten

Lucht en contactoppervlakken ontsmetten met één oplossing

Roland Maes, CEO van CRM Group.
In samenwerking met
Roland Maes, CEO van CRM Group.
Roland Maes, CEO van CRM Group.
In samenwerking met
Roland Maes, CEO van CRM Group.

Om ruimten en oppervlakken op een effectieve, veilige én kostenefficiënte manier te ontdoen van bacteriën, virussen en schimmels kijk je best naar een geïntegreerde oplossing die verder gaat dan het zuiveren of vervangen van lucht. Roland Maes, CEO bij CRM Group legt uit.

Tekst: Joris Hendrickx

“Niet iedere werkplek beschikt over ventilatiemogelijkheden. Professionele luchtreinigers met een HEPA-filter brengen dan weer een serieuze kostprijs met zich mee, zowel qua aankoop als qua verbruik. Bovendien reinigen ze enkel de lucht, en niet de oppervlakken. Schimmels, bacteriën en virussen worden door luchtreinigers niet opgezogen en blijven zo zitten op alle mogelijke contactoppervlakken, waar ze zeer lang kunnen overleven.”

“Typische probleemplekken zijn vergaderlokalen, gedeelde bureaus, koffiezetapparaten, kopieerapparaten, deurklinken, toiletten, openbaar vervoer, enz. Kortom, overal waar mensen elkaar vaak tegenkomen en/of bepaalde oppervlakken aanraken met hun handen. Je kan die plekken vaak niet zomaar afwassen, zeker niet wanneer het gaat over elektronische apparaten. Bovendien is het moeilijk om voldoende afstand te bewaren, waardoor virusdeeltjes van iemand anders op jou kunnen neerslaan. Daarnaast vormen in veel bedrijven ook airco’s die vervuild zijn met schimmels en bacteriën een probleem.”

Ons toestel, de CRM FOG, vernevelt zuurstofwater, het beste ontsmettingsmiddel dat er bestaat.

Ontsmetting van lucht en oppervlakken

“Om deze problemen geïntegreerd aan te pakken, ontwikkelden we de CRM FOG. Dat is een vernevelaar die waterstofperoxide (zuurstofwater) vernevelt, het beste ontsmettingsmiddel dat er bestaat. Het toestel werkt volledig geautomatiseerd en vergt dus geen bediening. Vaak wordt het zo ingesteld dat het ’s nachts gedurende enkele minuten een nevel verspreidt in de ruimte. Die nevel zelf zie je niet omdat het om zeer kleine druppeltjes gaat. Hierdoor kan het zich zeer gelijkmatig verspreiden in de lucht én op/tussen alle oppervlakken.”

“Uiteraard biedt het toestel een enorme meerwaarde in coronatijden, maar in feite werd het ook daarvoor al enkele jaren veelvuldig gebruikt in de horeca. Daar is reeds bewezen hoe effectief én goedkoop het is. Per beurt kost het je slechts enkele euro’s omdat er dankzij de zeer fijne verspreiding maar weinig zuurstofwater voor nodig is.”

Geen enkel apparaat kan 100% bescherming garanderen, ook het onze niet, maar je kan er de kans om besmet te raken dus wel drastisch verminderen.

Maximale veiligheid

“Onze CRM FOG is erg veilig, maar we raden wel aan om het niet te gebruiken in aanwezigheid van mensen. Tijdens de nacht en/of middagpauze zijn ideale momenten. Met die twee beurten per dag is de ruimte zeker voldoende ontsmet. Wanneer je de ruimte daarna opnieuw gebruikt, zal de concentratie van schadelijke deeltjes langzaam terug toenemen, maar blijf je nog steeds ruim onder de concentratie waarbij je geïnfecteerd kan raken.”

“Geen enkel apparaat kan 100% bescherming garanderen, ook het onze niet, maar je kan er de kans om besmet te raken dus wel drastisch verminderen. Op het einde van het proces blijven enkel water en zuurstof over, die beide niet schadelijk zijn voor de gezondheid.”

Next article