Home » Infectieziekten » “Een soa? Dat zal mij wel niet overkomen…”
Infectieziekten

“Een soa? Dat zal mij wel niet overkomen…”

In samenwerking met
In samenwerking met

Heel wat mensen hebben een seksueel overdraagbare aandoening zonder dat ze het zelf beseffen. Gelukkig bestaan er vandaag eenvoudige en anonieme zelftesten waarmee je snel een betrouwbaar resultaat krijgt! Een klant deelt met ons haar ervaring.

De Belgische startup Abelcare biedt die testen online aan.

Tekst: Joris Hendrickx

Waren soa’s en testen op soa’s zaken waar je vroeger al eens over nadacht?

“Toen ik een keer een condoom vergat, flitste dat wel door mijn hoofd. Toch ging ik er net zoals zoveel anderen van uit dat het mij wel niet zou overkomen. Het was een ver-van-mijn-bedshow, aangezien ik toen nog maar drie bedpartners had gehad.

Hoe ben jij er uiteindelijk achter gekomen dat je een soa had?

“Toen een vriendin positief testte op Chlamydia, besloot ik om voor de zekerheid zelf eens een test te laten doen. Toch dacht ik dat er op dat moment nog niets aan de hand was, aangezien ik geen symptomen had. Tijdens de volgende jaarlijkse controleafspraak bij mijn gynaecoloog vroeg ik dus om een test. Enkele dagen later kreeg ik de uitslag, waaruit bleek dat ik chlamydia had. Ik schrok er enorm van.”

Elke dag lopen 1 miljoen mensen wereldwijd een soa op

1 op 20 seksueel actieve vrouwen is drager van Chlamydia

37,1% van de Belgen tussen 15 tot 64 jaar liet zich ooit testen op soa’s

Hoe leerde je over het bestaan van Abelcare en anonieme zelftesten voor soa’s?

“Even later leerde ik opnieuw iemand kennen. Vooraleer we seks zouden hebben zonder condoom wilden we ons opnieuw laten testen. Ik had geen zin om hiervoor langs mijn huisarts te gaan die ik al langer dan 25 jaar ken. Ook al heeft die beroepsgeheim, toch zat ik ergens met enige schaamte.”

“Via een vriendin hoorde ik dat je op Abelcare online een soatest kan bestellen om thuis af te nemen. Zo hoefde ik geen drie maanden te wachten tot ik een afspraak kon krijgen met mijn gynaecoloog en moest ik er ook geen verlof voor nemen. De thuistest is dus niet enkel anoniem, het is meteen ook veel sneller en gemakkelijker.”

“Via de chatbox op de website van Abelcare kreeg ik snel een antwoord op al mijn vragen. De testkit werd een dag na het bestellen al discreet aan huis geleverd. Ik kon zelf de test afnemen en tegen het einde van de week had ik mijn uitslag al waaruit bleek dat ik geen chlamydia meer had.”

Als seksueel actieve single zou je best elke drie tot zes maanden een test afnemen.

Hoe werkt zo’n zelftest?

“Je kan de test gewoon online bestellen op Abelcare, zonder voorschrift of voorafgaand bezoek aan een dokter. De testkit komt aan in een discrete verpakking. Hij bestaat zowel voor vrouwen als voor mannen en komt met een duidelijke handleiding en een filmpje met meer uitleg. Als vrouw moest ik met een wisser (een soort wattenstaafje) een vaginaal staal afnemen. Die staal moest ik dan in de bijgeleverde retourenvelop opsturen naar een erkend klinisch labo. Mijn resultaten kon ik achteraf online bekijken in mijn account.”

Welk advies heb je voor andere vrouwen?

“Natuurlijk is zoveel mogelijk veilig vrijen de eerste boodschap. En daarnaast: ikzelf had helemaal niet door dat ik Chlamydia had. En ik ben niet de enige. Eén op 20 seksueel actieve vrouwen hebben Chlamydia. Het is blijkbaar géén ver-van-ons-bedshow. In België wordt er nog te weinig op gewezen hoe gemakkelijk soa’s kunnen worden doorgegeven en wat de gevolgen kunnen zijn. Als seksueel actieve single zou je best elke drie tot zes maanden een test afnemen.”

Next article