Home » Immunologie » Innovatieve zelfmeetsensor voor patiënten met diabetes
Immunologie

Innovatieve zelfmeetsensor voor patiënten met diabetes

Diabetes type 1, een auto-immuunziekte, vraagt veel van mensen in hun dagelijkse leven. Gelukkig zijn er steeds meer innovatieve hulpmiddelen op de markt, zoals FreeStyle Libre, die de glucosemeting vergemakkelijken. “Zo’n zelfmeetsensor geeft me gemoedsrust”, zegt Kenny Mestdagh (33).

Tekst: Sandra Gasten

Wanneer werd er bij jou diabetes type 1 vastgesteld?

“Toen ik vier jaar geleden buikklachten kreeg, stuurde de dokter me door naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik de diagnose diabetes type 1: een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zich tegen het lichaam keert. Bij de meeste mensen ruimt het afweersysteem ziektes op, bij mij vernielt het de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Zonder die insuline kan je niet leven, want die regelt je bloedsuikerspiegel. Mijn suiker- of glucosewaarden bleken veel te hoog te liggen. Mijn wereld stond op mijn kop.”

Welke impact had die diagnose op je leven?

“Wie diabetes type 1 heeft, moet meerdere keren per dag zijn bloedsuikerspiegel meten. Dat betekent elke dag meerdere prikken in de vinger, wat bloed op een meetstrip druppen en met een glucosemeter je suikerwaarden opmeten.”

“Die waarden moet je dan nauwkeurig bijhouden. Zijn de waarden te laag (hypo), dan kan dat leiden tot duizeligheid of concentratiemoeheid. Dan weet ik dat ik suiker moet innemen. Zijn ze te hoog (hyper), dan moet je insuline inspuiten. Het lijkt kinderspel, maar dat is het helemaal niet. Het is een ingrijpende handeling die zich dagelijks herhaalt. Het vraagt organisatie, want je kan het niet overal doen. Daarom stelde mijn specialist een halfjaar geleden voor om een zelfmeetsensor te gaan gebruiken.”

Mijn zelfmeetsensor zorgt voor gemoedsrust, omdat ik op elk moment mijn glucosewaarden kan afmeten. Ik zie in een oogwenk of ik binnen of buiten de grenzen van mijn waarden zit.

Kenny Mestdagh, patiënt diabetes type 1.

Benieuwd hoe de zelfmeetsensor werkt? Klik hier voor meer info.

Zo ben je bij de FreeStyle Libre terechtgekomen. Wat doet zo’n zelfmeetsensor?

“Zo’n sensor heeft een minuscuul naaldje dat je in je bovenarm bevestigt. Voordeel is dat je niet meer dagelijks hoeft te prikken. Het enige dat je moet doen, is de sensor tweewekelijks van arm wisselen. Met het naaldje worden de glucosewaarden automatisch geregistreerd. In het begin moest ik de waarden nog handmatig ingeven in de glucosemeter, maar sinds december gebruik ik de app op mijn smartphone. Nu hoef ik enkel de gsm naast mijn arm te bewegen. De app registreert automatisch de waarden.”

Wat betekent het voor jou om zelf je glucosewaarden te kunnen opmeten?

“De huidsensor zorgt voor gemoedsrust, omdat ik op elk moment mijn glucosewaarden kan afmeten. Ik zie in een oogwenk of ik binnen of buiten de grenzen van mijn waarden zit. Die constante controle zorgt ervoor dat ik mijn voedingspatroon en actieve levensstijl goed naleef.”

“De glucosemeter, de app, houdt een trend bij waardoor ik minder snel verrast wordt door een hypo. Ik zie meteen wanneer ik iets aan mijn eetpatroon moet aanpassen. Het blijft een uitwendig element op je arm, maar ik zou het niet willen inruilen. Op de markt zijn verschillende types van meetsensoren beschikbaar. Elke persoon is namelijk anders en is dus gebaat bij een ander type meetapparatuur.”

Diabetes heeft een grote impact, maar hoeft een aangenaam leven niet in de weg te staan. Hiervoor dient de patiënt wel rekening te houden met volgende aspecten:

⮕ Controleer regelmatig je bloedsuikergehalte met een glucometer.
⮕ Zorg dat je altijd je medicatie en/of insuline bij de hand hebt en volg de behandeling zoals voorgeschreven door je arts.
⮕ Houd steeds je voeding in de gaten, proberen een stabiel gewicht te behouden en doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
⮕ Neem altijd iets te eten mee in geval van hypoglycemie.

Next article