Skip to main content
Home » Immunologie » DNA-test maakt voedings- en levensstijladvies op maat mogelijk
Immunologie

DNA-test maakt voedings- en levensstijladvies op maat mogelijk

In samenwerking met
DNA-testing laat toe om gepersonaliseerd advies te geven over voeding, levensstijl en gerichte supplementen.
In samenwerking met
DNA-testing laat toe om gepersonaliseerd advies te geven over voeding, levensstijl en gerichte supplementen.

Een gepersonaliseerde en preventieve gezondheidszorg is de toekomst. “Om dat te kunnen realiseren, zullen de inzichten uit DNA-testing cruciaal zijn”, zeggen Tori Claeys, Medical Sales Advisor bij Fagron, en Els Cornelis, Functional Nutritionist bij Revive Coaching.

Tekst: Joris Hendrickx

“Fagron is wereldwijd marktleider in farmaceutische grondstoffen en gaat steeds op zoek naar innovaties die een meerwaarde kunnen bieden in zowel de curatieve als de preventieve gezondheidszorg”, aldus Claeys.

“Onze firma is opgericht in 1990 in Rotterdam, we zijn actief in 35 landen wereldwijd én we zijn beursgenoteerd. Het gebruik van DNA-testen is bij ons ontstaan vanuit de noodzaak voor gepersonaliseerde medicatie. We beschikken hiervoor sinds 2019 over een eigen hightechlaboratorium (Fagron Genomics). In datzelfde jaar lanceerden we onze eerste DNA-test die toelaat om medicatie op maat te voorzien tegen haaruitval. Begin 2020 volgde Fagron NutriGenTM, een DNA-test die gezondheidsprofessionals toelaat om gepersonaliseerd voedings- en levensstijladvies te geven.”

Genetisch onderbouwd

“Als Functional Nutritionist start ik vanuit iemands biochemie om te kijken waar er functionele storingen zijn, denk bijvoorbeeld aan laaggradige ontsteking, insulineresistentie, nutritionele deficiënties, auto-immuniteit, microbioom, enz.”, vertelt Cornelis. “Die storingen pak ik aan door aanpassingen in de voedings- en levensstijl. DNA-testing is dé manier om gezondheidscoaching op maat te kunnen aanbieden.”

“Fagron NutriGenTM analyseert 384 genetische variaties. Puntmutaties (zwakheden in je DNA) op bepaalde genen kunnen we associëren met eventuele klachten die zich voordoen. Het is voor ons dan ook een onmisbaar puzzelstukje geworden om aanbevelingen te doen.”

We werken uitsluitend samen met gezondheidsprofessionals. Zij zijn door hun expertise en ervaring in staat om de DNA-blauwdruk op de juiste manier te interpreteren en samen te leggen met het volledige patiëntendossier.

“De resultaten uit deze test toetsen we vervolgens verder af met een uitgebreide bloedanalyse. Het is immers niet omdat je een bepaalde puntmutatie hebt, dat daar ook met zekerheid klachten uit zullen voortkomen. Ook omgevingsfactoren spelen namelijk een rol. Zo kan je bijvoorbeeld een genetische aanleg voor diabetes type 2 hebben, maar dit door gezond te leven en voldoende te bewegen toch vermijden.”

“Net daarom is deze test zo interessant: het laat ons toe om gepersonaliseerd advies te geven over voeding, levensstijl en gerichte supplementen, zodat je genetische zwakheden minder kansen krijgen om je gezondheid te ondermijnen”, klinkt het.

Zelftest in combinatie met professionele begeleiding

“Fagron NutriGenTM gaat trouwens veel verder dan het aanpassen van het voedingspatroon omdat men bijvoorbeeld gewicht wil verliezen”, vult Claeys aan. “Ook bij onder meer een hoog stressniveau, darmproblemen, huidproblemen en een hoge ontstekingsgevoeligheid kan het zeer waardevolle inzichten opleveren. We werken uitsluitend samen met gezondheidsprofessionals, zoals Revive Coaching (Els en haar collega Isabelle), omdat zij door hun expertise en ervaring in staat zijn om deze DNA-blauwdruk op de juiste manier te interpreteren en samen te leggen met het volledige patiëntendossier.”

“Indien gewenst kunnen de gezondheidsprofessionals de test wel rechtstreeks naar de patiënt opsturen. Je kan deze bovendien perfect zelf thuis uitvoeren. Bij de test hoort ook een online vragenlijst waarbij levensstijlfactoren mee in rekening worden genomen. Alles gebeurt uiteraard volledig volgens de privacyregels van de GDPR.”

Next article