Skip to main content
Home » Chronisch Ziek » Vrouwen met een beperking vinden én versterken elkaar
Sponsored

Persephone vzw ondersteunt en verbindt al bijna 30 jaar vrouwen met een handicap of een invaliderende chronische aandoening. De patiëntenvereniging was de eerste en is nog steeds de enige in Vlaanderen die zich specifiek richt op vrouwen, waardoor ze als geen ander een antwoord kan bieden op hun uitdagingen en noden. We spraken met twee leden en vroegen naar hun ervaring.

Welke impact heeft jullie aandoening op jullie dagelijkse leven?

R.V.M.: “Ik ben 71 jaar en heb al heel mijn leven een traag werkende schildklier. Pas meerdere maanden na mijn geboorte kreeg ik de diagnose. Sindsdien neem ik dagelijks medicatie. De grootste impact van mijn aandoening is dat ik alles aan een trager tempo moet doen en dat ik sneller vermoeid ben. Samen met mijn partner besliste ik daarom om geen kinderen te hebben. Toen ik midden jaren ’90 ernstig ten val kwam, stelden de artsen bovendien ook epilepsie vast. Dat uit zich bij mij vooral in evenwichtsproblemen, maar soms heb ook een aanval waarbij alles wazig wordt en ik neerval. Gelukkig heb ik daar nog nooit ernstige verwondingen aan overgehouden.”

N.J.: “Ik lijd sinds jonge leeftijd aan diabetes type 1. Iedere dag spuit ik insuline en ik moet er ook goed op letten dat mijn bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag is. Verder heeft mijn aandoening relatief weinig impact op mijn dagelijkse leven. Ik heb zelfs een erg drukke agenda als coach en voltijdse muziekleerkracht. Het is ook via die weg dat ik in contact kwam met Persephone vzw, namelijk omdat ik gevraagd werd om groepstherapie te geven aan de leden.”

Welke meerwaarde biedt Persephone vzw voor haar leden?

R.V.M.: “Ik heb lang gewerkt als kinderverzorgster – dat was mijn grote droom – en later ook als gezins- en bejaardenhelpster. Toevallig werd ik uitgenodigd om lid te worden nadat ik zonder werk was gevallen. Voor mij is de patiëntenvereniging dan ook een manier om mijn tijd nuttig te besteden en in contact te komen met andere vrouwen die leven met een beperking. Onze groep is heel gevarieerd. Iedereen heeft haar eigen uitdagingen. Hierdoor vinden we veel begrip bij elkaar en kunnen we elkaar helpen, en dat is erg belangrijk. Voor iemand met een goede gezondheid is het nu eenmaal moeilijk om zich in te beelden hoe ons leven écht is en welke impact een beperking kan hebben. We schreven ook sensibiliserende boeken over leven met een handicap en over geweld.”

N.J.: “De patiëntenvereniging speelt inderdaad een cruciale rol voor vrouwen met een beperking door hen te ondersteunen bij de diverse uitdagingen waar zij als vrouw specifiek mee te maken krijgen. Daarnaast zijn alle leden ervaringsdeskundigen en kunnen ze elkaar dus versterken door kennis, ervaringen en tips uit te wisselen. Met hun ervaringsdeskundigheid wegen ze ook op het beleid.”

Welke activiteiten organiseren jullie zoal?

R.V.M.: “Eenmaal per maand komen we samen om actuele punten te bespreken. Momenteel werken we volop aan de viering van ons 30-jarig bestaan in 2025. Daarnaast organiseren we regelmatig workshops die relevant zijn voor vrouwen met een handicap of een invaliderende chronische aandoening. Zo organiseren we zaterdag 14/12 van 10u tot 17u in Antwerpen een workshop zelfverdediging voor vrouwen met een visuele beperking. Hiermee versterken we hun zelfvertrouwen en helpen we hen om zowel verbaal als fysiek steviger in hun schoenen te staan wanneer dat zou nodig zijn. De inschrijvingen voor de workshop lopen nog, inschrijven is verplicht om deel te kunnen nemen.”

Meer informatie

Benieuwd naar onze agenda? Bekijk hier.

Next article