Chronische aandoeningen leggen een enorme druk op onze gezondheidszorg. Medische technologieën kunnen die druk helpen opvangen. Maar nog belangrijker is het verschil dat ze kunnen maken in het leven van mensen met een chronische aandoening, vindt Marnix Denys, managing director bij beMedTech.
Hart- en vaatziekten, kanker, chronisch longlijden en diabetes. Dat zijn de vier grootste chronische aandoeningen in ons land.
Samen zijn ze “goed” voor 90% van alle sterfgevallen in België, 85% van alle jaren in minder goede gezondheid, 24 miljard euro per jaar aan zorguitgaven en bijna 20 miljard euro per jaar aan andere kosten (ziekte-uitkeringen en economisch verlies).
De cijfers van Sciensano maken duidelijk hoe groot de uitdaging rond chronische zorg wel is. En het aantal mensen met één of meerdere chronische aandoeningen zal nog jaren toenemen[1]…
Mensen en systemen
Medische technologieën kunnen die druk op het systeem helpen opvangen. Dat illustreren de voorbeelden in dit themanummer van Planet Health. Toch wil ik het even niet over statistieken en systemen hebben. Wel over mensen.
De inzet van medische technologie kan een wezenlijk verschil maken in het dagelijkse leven van mensen met een chronische aandoening. Van hun mantelzorgers. En van hun professionele zorgverleners.
Hoe? Bijvoorbeeld door een aandoening zeer vroeg te diagnosticeren (bijv. IVD-test voor Alzheimer). Door complicaties te voorkomen (bijv. AI-retinascreening om afwijkingen van het netvlies op te sporen bij diabetes). Door de kwaliteit en precisie van zorg te verbeteren (bijv. robotgeassisteerde chirurgie). Door zorg minder plaats- en tijdsafhankelijk te maken (bijv. chemotherapie thuis via een infuuspomp). Door samenwerking tussen zorgverleners te vereenvoudigen (bijv. tele-overleg tussen een huisarts en een dermatoloog). Etc.
Compagnon de route
Kortom, medische technologieën kunnen een waardevolle compagnon de route zijn in het zorgtraject van iedereen met een chronische aandoening. Het is aan ons allemaal om ze die rol effectief te laten spelen.
Rapport
Lees het rapport Van chronisch ziek naar continu verzorgd (beMedTech) over de rol die medische technologie kan spelen in de zorg voor mensen met een chronische aandoening.
beMedTech is de Belgische federatie van de industrie van medische technologieën. Via de gerichte inzet van medische technologie willen we de kwaliteit van zorg en leven verhogen voor patiënten en zorgverleners beter ondersteunen in hun werk.
[1] Zie onder meer het stevige rapport Preventie met impact (2023) van Voka Health Community.