Home » Chronisch Ziek » “Ongeveer de helft van alle volwassenen in België heeft overgewicht”
Chronisch Ziek

“Ongeveer de helft van alle volwassenen in België heeft overgewicht”

Met dank aan
Met dank aan

Obesitas is een chronische ziekte die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. In de huidige coronapandemie behoren patiënten met obesitas ook tot de risicogroep. Een gesprek met dr. Raymond Bestman, obesitaschirurg en oprichter van de Obesitaskliniek in AZ Monica.

Tekst: Shannah Jongstra

Dr. Raymond Bestman.
Is obesitas een veelvoorkomend probleem in België?

“Toch wel. Ongeveer de helft van alle volwassenen in België heeft overgewicht. Eén volwassen Belg op de vijf is obees. En die aantallen blijven jaarlijks toenemen. We zien ook steeds meer kinderen en jonge adolescenten met obesitas, dat is verontrustend.”

Obesitas is vandaag erkend als een chronische ziekte, waarom is dat precies?  

“Obesitas wordt multifactorieel bepaald. Genetische factoren spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan: sommige mensen worden geboren met de aanleg om zwaar te worden. Daarnaast tellen hormonale en psychische elementen ook mee. Dat in combinatie met ongezonde, calorierijke voeding en een sedentaire levensstijl zorgt ervoor dat de balans doorslaat naar overgewicht. Een hoge inname van calorieën, maar weinig verbruik ervan.”

Een multidisciplinaire aanpak bij obesitas is cruciaal, en een operatie is daarbij soms noodzakelijk.
Welke risico’s brengt de ziekte met zich mee?

“Mensen met ernstige obesitas hebben veertien keer meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk of hartinfarct. En je kans op diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, slaapapneu en onvruchtbaarheid stijgt. Tijdens de huidige pandemie is ook gebleken dat mensen met obesitas een veel groter risico hebben op een ernstiger ziekteverloop van een COVID-19-infectie.”

Hoe ziet de behandeling van obesitas als chronische ziekte eruit?

“Een multidisciplinaire aanpak is cruciaal. Een operatie, zoals een maagverkleining (bijvoorbeeld gastric bypass), is daarbij soms noodzakelijk. Elke patiënt wordt begeleid door een heel team bestaande uit diëtisten, psychologen, endocrinologen, kinesisten, revalidatieartsen en chirurgen. Wij behandelen elke graad van zwaarlijvigheid – van mild overgewicht tot morbide obesitas – en passen ons programma aan de patiënt aan. Het is ontzettend mooi en dankbaar om te zien hoe mensen zich achteraf helemaal anders voelen. Je verandert écht iemands leven.”


Getuigenis


“Na lang zoeken eindelijk een oplossing gevonden”

“Ik was mijn hele leven lang al struis en werd van jongs af aan gepest”, getuigt ex-patiënte Ancke Verkercke. “Ik voelde me alleen op de wereld, kon nergens mezelf zijn. Ook tegenover mijn kinderen voelde ik me schuldig omdat ik niet met hen kon spelen. Ik had alles geprobeerd: soepdiëten, sapjeskuren, afslankpillen,… niets hielp. Toen vertelde een vriendin me over de Obesitaskliniek in AZ Monica. Ik nam contact op en ging op een eerste gesprek. Hun aanpak beviel me, dus ik koos ervoor om mijn traject te starten. Ik werd onderzocht en begeleid en onderging uiteindelijk een maagverkleining. Voor mijn operatie woog ik 104,7 kilo, vandaag is dat 65 kilo, mijn streefgewicht. Je moet je levensstijl wel aanpassen en blijven werken om dat gewicht te behouden. Maar ik had een heel bekwame arts en een team dat klaarstond om me te begeleiden. Ook bij mijn partner en kinderen vond ik steun. Vandaag sta ik met mijn oudste zoon in de fitness en met mijn jongste zoon op de skateramp. Ik voel me fantastisch.”


Next article