Skip to main content
Home » Chronisch Ziek » Langer zelfstandig wonen dankzij deze tips
Chronisch ziek

Langer zelfstandig wonen dankzij deze tips

Word je een dagje ouder of lijd je aan een chronische ziekte, maar wil je toch graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in je eigen huis? Er bestaan heel wat mogelijkheden om jouw huis aan te passen zodat je die droom kan realiseren!

De meeste Vlamingen willen liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zo behoud je immers meer controle over je leven en kan je blijven genieten van je geliefde woning en buurt. Ouder worden betekent echter ook een toenemende kans op gezondheidsproblemen en een verminderende mobiliteit, waardoor thuis blijven wonen vaak niet meer zo evident is.

Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden die je kunnen helpen om op een veilige, comfortabele en autonome manier in je vertrouwde omgeving te blijven.

Ontdek hier de verschillende mogelijkheden.

Huislift of traplift

In eerste instantie dien je ervoor te zorgen dat alle essentiële ruimtes vlot bereikbaar zijn. Voor de keuken, woonkamer en het toilet vormt dat doorgaans geen probleem, omdat die zich meestal op de benedenverdieping bevinden. Wanneer je slaapkamer en/of badkamer zich echter op de bovenverdieping bevinden, dringt een ingreep zich op.

Indien je hiervoor de ruimte hebt, kan je ervoor kiezen om deze naar beneden te verhuizen, maar daar hangt uiteraard een stevig prijskaartje aan vast. Bovendien is het in veel woningen gewoon niet mogelijk om dergelijke ingrepen door te voeren.

Een traplift of huislift kan een goede oplossing zijn om de toegankelijkheid in je huis te verbeteren. Vaak kunnen deze zonder al te grote aanpassingen in je woning worden geïnstalleerd.

Een traplift of huislift kan daarom een goede oplossing zijn om de toegankelijkheid in je huis te verbeteren. Vaak kunnen deze zonder al te grote aanpassingen in je woning worden geïnstalleerd.

Je kan bij trapliften kiezen uit diverse modellen geschikt voor rechte trappen, trappen met bochten, een buitentrap, een traplift voor rolstoelen,… Voor bijna iedere trap bestaat er een passende traplift. Of je kan kiezen voor een huislift. Die is volledig verticaal en ruim genoeg om met je rolstoel in te passen.

Huislift of traplift nodig? Neem hier eens een kijkje voor meer info.

Kleine hulpmiddelen, groot verschil

Naast het toegankelijk maken van alle essentiële ruimtes moet je deze ook aanpassen zodat je ze vlot kan blijven gebruiken. Om het valgevaar te minimaliseren, kan je obstakels en drempels zoveel mogelijk wegwerken of minstens verlagen. Voor je toilet, bad of douche voorzie je best opstapjes en vasthoudbeugels.

Er bestaan zelfs liften die je helpen om vlot in en uit je bed of bad te stappen. Maar ook aankleedhulpmiddelen kunnen je zelfredzaamheid al aanzienlijk vergroten. Kleine hulpmiddelen kunnen vaak al een groot verschil maken!

Next article