Home » Chronisch Ziek » Geen nieuwe medicatie zonder klinische studies
Chronisch Ziek

Geen nieuwe medicatie zonder klinische studies

In samenwerking met
In samenwerking met

Zonder klinische studies kunnen nieuwe geneesmiddelen niet op de markt komen. Wie deelneemt aan een studie helpt dus mensen die het nodig hebben om toegang te krijgen tot deze medicatie.

© FOTO: ELIAS PHOTODESIGN

Ine Vercammen

Oprichtster van Meclinas

Welk type van klinische studies voeren jullie uit bij Meclinas? 

Ine Vercammen, oprichtster van Meclinas: “We richten ons op fase 2 en fase 3 klinische studies. Dat betekent dat de middelen die wij testen eerder al eens in een fase 1-studie zijn getest bij mensen. Hierdoor weten we reeds dat deze veilig zijn op korte termijn en wat de juiste dosis is. Wij onderzoeken dan verder hoe werkzaam het medicijn is, of het beter is dan de bestaande middelen en wat de eventuele langetermijneffecten zijn. We zijn vooral gespecialiseerd in medicatie voor chronische en psychiatrische aandoeningen, algemene huisartsengeneeskunde en preventie. Maar vaak testen we ook het effect van preventieve middelen tegen bacteriën en infecties bij specifieke risicogroepen zoals mensen met diabetes, COPD of astma.”

Hoe veilig is deelname aan zulke studies? 

“Bij klinische studies gelden zeer strikte regels en wordt alles streng gemonitord. Potentiële nevenwerkingen worden vooraf al schriftelijk gecommuniceerd naar de deelnemers. Vervolgens organiseren we een persoonlijk gesprek met een arts die hen meer uitleg geeft. Hierna kan men zelf beslissen of men deelneemt. Bij eventuele bijwerkingen beschikken we over een team van experten dat deze effecten onmiddellijk onderzoekt. De kans op ernstige complicaties is hierdoor echt wel minimaal.”

Bij klinische studies gelden zeer strikte regels en wordt alles streng gemonitord. De kans op ernstige complicaties is minimaal.

Wie kan deelnemen? 

“Voor fase 2-studies wordt een specifiek afgelijnde doelgroep vastgesteld en wordt ook duidelijk bepaald wie niet mag deelnemen, denk bijvoorbeeld aan kankerpatiënten of andere risicogroepen. Bij fase 3-studies wordt er meestal een zo breed mogelijke doelgroep uitgenodigd om een goede weerspiegeling te hebben van de maatschappij. Hoe meer deelnemers, hoe representatiever het resultaat. We nodigen daarom iedereen die interesse heeft graag uit om zich via onze website in te schrijven als kandidaat.”

Next article