Home » Chronisch Ziek » “Beweging en gezonde voeding is essentieel bij alle types van diabetes”
Chronisch Ziek

“Beweging en gezonde voeding is essentieel bij alle types van diabetes”

Met dank aan
Dr. Decochez benadrukt dat patiënten die intensiever willen sporten zich best laten bijstaan in de diabeteskliniek.
Met dank aan
Dr. Decochez benadrukt dat patiënten die intensiever willen sporten zich best laten bijstaan in de diabeteskliniek.


Wie de diagnose diabetes krijgt, ziet zijn leven plots veranderen. Toch zijn er vandaag oplossingen om de impact op het dagelijks leven zo klein mogelijk te houden. “Zelfs topsport is mits een goede begeleiding mogelijk”, zegt dr. Katelijn Decochez van het AZ Jan Portaels in Vilvoorde.

Tekst: Sandra Gasten

Toen Pieter* (53) hoorde dat hij diabetespatiënt werd, sloeg dat nieuws in als een bom. “Ik ben altijd een actieve sporter geweest”, vertelt hij. “Ik speelde tennis, ging voetballen en deed zelfs triatlons. Nooit heb ik gezondheidsklachten gehad, tot ik plots sterk vermagerde en mijn zicht wazig werd.” Die symptomen blijken typisch voor de ziekte. “Daarnaast moeten patiënten ook vaak plassen, hebben ze snel dorst en zijn ze vermoeid”, vult dr. Decochez aan.

Dr. Katelijn Decochez.
Verschillende types

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dat kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam te weinig insuline aan, ofwel werkt de insuline onvoldoende. “Het eerste geval is diabetes type 1, het tweede diabetes type 2”, legt de arts uit. “In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende glucose of suiker opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed. Daarnaast zijn er andere vormen zoals zwangerschapsdiabetes.”

Wanneer de symptomen zich manifesteren, hangt af van persoon tot persoon. Ook de oorzaken zijn verschillend. “Type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken progressief vernietigt. Dit type treedt eerder snel op. Bij type 2 is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Patiënten merken in dit geval weinig klachten op. Vaak heeft dit type te maken met erfelijke factoren en/of overgewicht.”

Insulinepomp

Door zijn ziekte heeft Pieter zijn levensstijl moeten aanpassen. “Vroeger at ik de hele dag, nu let ik erop wanneer en wat ik eet. Gezonde voeding, weinig snelle suikers en weinig vetten zijn mijn ‘dieet’. Diabetes is geen exacte wetenschap: alles hangt af van wat je doet. Beweging, stress, een verkoudheid, je leeftijd,… alles heeft een impact op je bloedsuikerspiegel.”

Wandelen of fietsen is altijd goed. Wie intensiever wil sporten, laat zich best bijstaan in de diabeteskliniek.

Dr. Decochez.

Sinds kort gebruikt hij een insulinepomp. “Die bootst de werking van de pancreas na. De pomp dient voortdurend een kleine dosis insuline toe. Om accuraat te kunnen werken, voeg ik manueel mijn koolhydraten toe in het systeem. Afhankelijk van je suikerspiegel, die via een sensor aan de arm wordt gemeten, dient de pomp zelf een extra dosis insuline toe of stopt ze indien er een dreigend tekort aan suiker is.”

Begeleiding bij sport

“Ik sport nog altijd, maar een goede voorbereiding is wel noodzakelijk. Wanneer ik weet dat ik een inspanning ga leveren, moet ik ervoor zorgen dat mijn suikerspiegel omhooggaat. Zo hou ik het tot het einde vol. Dat vraagt om vooruit te denken. Wanneer je immers een suikertekort hebt, kan je dat niet in enkele seconden oplossen.”

“Wandelen of fietsen is altijd goed”, pikt dr. Decochez in. “Wie intensiever wil sporten, laat zich best bijstaan in de diabeteskliniek. We geven zowel begeleiding op het vlak van voeding als op het vlak van beweging. Bij topsport is een screening bij een sportarts belangrijk, zodat die kan nagaan welke inspanningen voor de patiënt geschikt zijn. Maar laat ik duidelijk zijn: beweging in combinatie met evenwichtige voeding is essentieel voor alle diabetespatiënten.”


* Pieter is een pseudoniem

Next article