Skip to main content
Home » Zorg & Gezondheid » Gezocht: (gestresseerde en slapeloze) zorgverleners
Zorg & Gezondheid

Gezocht: (gestresseerde en slapeloze) zorgverleners

In samenwerking met
In samenwerking met

Hoe hard hakken stress en slaapgebrek erin bij zorgverleners? Behoorlijk hard, weet iedereen die in de praktijk staat. Alleen is die vaststelling in Vlaanderen nog te weinig onderbouwd met wetenschappelijke data. Een onderzoeksteam van de Odisee Hogeschool wil daar iets aan doen en zoekt nog een paar honderd zorgverleners die willen meewerken aan een onderzoek.

Julie Vanderlinden (PhD) Odisee Hogeschool

Samen met Sabine Lambers, Pieterjan Verschelden en Sabien Van Rampelberg vormen zij het onderzoeksteam HeartCore van de Odisee Hogeschool

Dat verpleegkundigen, zorgverleners en artsen vaak met slaapgebrek, stress, concentratiestoornissen en angsten kampen, staat buiten kijf. Alleen: veel van de bestaande cijfers hierover zijn verouderd, lastig te vergelijken of te algemeen ingedeeld. Julie Vanderlinden, Sabine Lambers, Pieterjan Verschelden en Sabien Van Rampelberg van de Odisee Hogeschool willen dat aanpakken in het “HeartCore”-onderzoek. 

Meten en aanpakken van stress en slaapproblemen 

“We gaan het probleem subjectief onderzoeken met vragenlijsten, maar ook met objectieve data, bijvoorbeeld via accelerometers om slaappatronen te registreren”, zegt Julie. “Ook de hartritmevariabiliteit en de vrijzetting van het stresshormoon cortisol in het lichaam meten we. Na de metingen volgt een zes weken durende interventie op basis van ademhalingsoefeningen met een biofeedbacktool, om het effect op slaap en stress te onderzoeken. Alle zorgverleners die patiëntencontact hebben of bedside werken, mogen zich aanmelden: verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen, ergotherapeuten, … Maar ook zorgorganisaties bij wie we de studie in huis mogen uitrollen, zijn zeer welkom.” 

Uiteindelijk wil HeartCore zorgverleners vooral tools aanbieden om om te gaan met ervaren stress en slaapproblemen. Daarnaast wil het ook directies van zorgorganisaties én beleidsmakers meer inzicht geven in hoe ze de zorgverleners mentaal veerkrachtiger kunnen maken. “Dat is belangrijk om hun welbevinden te verbeteren, absenteïsme te verminderen en de mogelijke uitstroom uit het beroep zo laag mogelijk te houden”, besluit Julie.

Next article