Epilepsie is een chronische neurologische aandoening die wereldwijd veel voorkomt. Bij epilepsie ervaren patiënten onverwachts en plotseling veranderingen in activiteit, gedrag of motoriek, veroorzaakt door een elektrisch onevenwicht in de hersenen. Ongeveer 1 op de 100 mensen leeft met epilepsie. Hoewel epilepsie meestal goed behandelbaar is met medicatie, blijft bij een derde van de patiënten een adequate controle van de aanvallen uit. Voor deze groep biedt neurostimulatie een veelbelovende behandeloptie.
Epilepsie treft een aanzienlijke groep mensen en kan ingrijpende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Naast de medische aspecten speelt de aandoening ook een rol in uitdagingen zoals rijgeschiktheid, verzekering en tewerkstelling. Hier biedt de Epilepsieliga ondersteuning en advies.
De opkomst van neurostimulatie
Neurostimulatie, een relatief nieuwe behandelstrategie, wordt toegediend via een pacemaker. Deze methode richt zich op het moduleren van abnormale elektrische activiteit in de hersenen. Hoewel het principe al meer dan 30 jaar bekend is, heeft de technologie recente verbeteringen doorgemaakt, met name in de behandeling via de zwervende zenuw (nervus vagus).
Een veilige aanpak
Deze vorm van neurostimulatie beïnvloedt de hersenen zonder directe manipulatie van hersenweefsel. De pacemaker meet continu fysiologische signalen, zoals de hartfrequentie, en reageert bij specifieke veranderingen die kunnen wijzen op een naderende aanval. Dit heeft bewezen de ernst en duur van aanvallen te verminderen.
Nieuwe technologieën en voordelen
Een recente technologische doorbraak is de ontwikkeling van pacemakers met opto-elektronische technologie. Deze toestellen zijn compatibel met beeldvormingstechnieken zoals MRI, waardoor patiënten toegang blijven houden tot belangrijke diagnostische middelen. In België zijn onlangs de eerste patiënten succesvol behandeld met deze innovatieve pacemakers.
Epilepsie blijft een uitdaging voor patiënten, vooral bij moeilijk behandelbare vormen. Neurostimulatie biedt een hoopvolle oplossing met voortdurende technologische vooruitgang. Voor praktische ondersteuning en meer informatie kunnen patiënten en hun omgeving terecht bij de Epilepsieliga.