Psoriasis, een chronische huidaandoening die naar schatting 300.000 Belgen treft, wordt vaak gezien als een cosmetisch probleem. Ook lichtere vormen van psoriasis kunnen echter een aanzienlijke impact hebben op het leven van patiënten en moeten dus correct worden behandeld. Dermatoloog Prof. dr. Jo Lambert werpt licht op de misvattingen, uitdagingen en nieuwe behandelingen.
Prof. dr. Jo Lambert
Dermatoloog UZ Gent
Focus op totale impact in plaats van aangetaste oppervlakte
“De ernst van psoriasis werd vroeger bepaald door het percentage van de huid dat is aangetast,” legt Prof. Lambert uit. “Maar dat zegt niets over de locatie of de pijn die ermee gepaard gaat. Lichte psoriasis kan bv. voorkomen op zichtbare of gevoelige plaatsen, zoals de handen, het voorhoofd, de oren of zelfs de genitaliën. Dat kan een enorme impact hebben op de levenskwaliteit, zelfs als het minder dan 10% van het lichaamsoppervlak betreft.”
Psoriasis is bovendien meer dan een huidaandoening; het is een systeemziekte. “Minstens 65% van de patiënten heeft minstens één comorbiditeit zoals hart- en vaatziekten, diabetes en artritis,” vertelt Prof. Lambert. “Dit toont aan dat ook patiënten met milde symptomen baat hebben bij een uitgebreide evaluatie.”
Prof. Lambert benadrukt daarom het belang van de Dermatology Life Quality Index (DLQI) als hulpmiddel om de impact van psoriasis op het dagelijks leven te evalueren. “Deze vragenlijst omvat verschillende domeinen, van fysieke beperkingen tot de impact op sociaal en emotioneel welzijn. Dit speelt een cruciale rol bij de beoordeling van behandelingen en de terugbetaling van medicijnen.”
Nieuwe behandelingen voor lichte tot matige psoriasis
Tot voor kort waren de behandelingsopties voor lichte psoriasis beperkt tot lokale crèmes, lichttherapie en immuunonderdrukkende middelen. “Deze behandelingen hebben helaas vaak bijwerkingen en zijn vaak niet erg effectief,” zegt Prof. Lambert. “Gelukkig zijn er sinds kort enkele innovatieve geneesmiddelen beschikbaar die intussen ook worden terugbetaald.
De arts zal, in overleg met de patiënt en afhankelijk van de manier waarop de psoriasis zich manifesteert, een geschikte behandeling voorschrijven. Ook eventuele andere aandoeningen waaraan de patiënt lijdt, kunnen een invloed hebben op de behandelingskeuze.
Nood aan meer bewustzijn bij patiënten én huisartsen
“Veel psoriasispatiënten blijven onderbehandeld en gebruiken enkel lokale therapieën, terwijl ze wel kampen met ernstige klachten. Ongeveer 50.000 patiënten ontvangen zelfs nog geen behandeling. Het is daarom belangrijk dat zij zich bewust worden van de nieuwe terugbetaalde behandelingen en zich dus opnieuw laten onderzoeken om ervan te kunnen profiteren,” concludeert Prof. Lambert.
Patiëntengetuigenis
Hoe psoriasis Tine’s leven ingrijpend veranderde
Al sinds haar jeugd leeft Tine De Vriese met psoriasis, vooral op haar hoofdhuid en rond de oren. “Hoewel de klachten eerst vooral esthetisch waren, kreeg ik twee jaar geleden een zwaardere diagnose: psoriasis artritis in combinatie met de ziekte van Bechterew,’ vertelt Tine. “Medicijnen brachten niet de gehoopte verlichting. Erger zelfs: de psoriasis op mijn hoofdhuid verergerde plots, mijn haar viel uit en op mijn handpalmen en voetzolen kreeg ik te maken met pustuleuze psoriasis, wat inhoudt dat ik pustels krijg die openscheuren.”
Hierdoor werden zelfs eenvoudige taken erg moeilijk en viel Tine’s bloeiende carrière volledig stil. “Ook al staat mijn hele lijf niet vol, de impact is enorm. Ik zit letterlijk en figuurlijk niet goed in mijn vel.” Sinds kort probeert Tine daarom een nieuw middel. Het is nu afwachten of het nieuwe middel zal aanslaan. “Ik ben alleszins blij dat de wetenschap niet stilstaat en dat deze middelen ook worden terugbetaald. Zonder zou het eigenlijk niet leefbaar zijn,” besluit Tine.
Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Amgen.
BEL-407-1124-80001 – v1.0 – creatiedatum 18 november 2024