Skip to main content
Home » Chronisch Ziek » Diabetes: een onzichtbare uitdaging die iedereen kan raken
Chronisch Ziek

Diabetes: een onzichtbare uitdaging die iedereen kan raken

Arnout Wouters, Algemeen directeur Diabetes Liga vzw.

Wist je dat 1 op 10 Vlamingen een vorm van diabetes heeft? Dat zijn 600.000 Vlamingen. De kans is dus groot dat je iemand met diabetes kent. Een familielid, vriend, buurman, collega … Elke dag volgen ze hun behandeling in alle stilte op. Want diabetes is een onzichtbare aandoening, met vaak risicovolle complicaties. Toch bestaan er heel wat misverstanden over en wordt de ernst ervan niet altijd ingezien.

Maar wat is diabetes juist? 

Diabetes is een chronische aandoening. Aan de basis ligt vaak een gebrekkige productie van of resistentie voor het hormoon insuline. De oorzaak hiervoor verschilt per type. De meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 1

Type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam de cellen van de alvleesklier (pancreas) vernietigt. Hierdoor kan de pancreas helemaal geen insuline meer aanmaken. Je pancreas is zogezegd ‘defect’. Diabetes type 1 kan op dit moment nog niet voorkomen worden. De diagnose wordt vaak vastgesteld voor de leeftijd van 40 jaar. 

Diabetes type 2

Type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Je pancreas produceert nog insuline, maar je lichaam is resistenter geworden. Die resistentie ontstaat door bepaalde factoren, zoals erfelijkheid, leeftijd of een ongezonde leefstijl. Diabetes type 2 kan je mogelijks voorkomen door een gezonde leefstijl.

Sporten met diabetes

Diabetes is dus meer dan enkel ‘een beetje te veel suiker’ en vaak een complexe aandoening in diagnose en behandeling. Een gezonde leefstijl (gezonde voeding, regelmatig bewegen, niet roken, alcohol beperken, …) is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor wie diabetes heeft. 14 november is Wereld Diabetes Dag. Dit jaar ligt de focus voor deze dag op ‘bewegen en sporten met diabetes’. Diabetes maakt het extra uitdagend om te sporten door de schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Toch is regelmatig bewegen cruciaal voor een optimale behandeling. Diabetes Liga wil iedereen met diabetes aanmoedigen om te bewegen dichtbij huis en bouwt aan een diabetes-inclusief sportaanbod in Vlaanderen.

Next article