Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in België. Volgens de cijfers van Stichting Kankerregister worden jaarlijks ongeveer 10.000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Het risico op prostaatkanker neemt toe met de leeftijd, en de meeste diagnoses worden gesteld bij mannen ouder dan 65 jaar. Er circuleert tegenwoordig veel informatie over prostaatkanker, maar hoe kun je feiten en fabels onderscheiden? In dit artikel bespreken we 6 vooroordelen.
1. “Lichamelijke activiteiten worden moeilijker nu ik prostaatkanker heb.”
FEIT. Als je prostaatkanker hebt, kan het inderdaad soms een uitdaging zijn om actief te blijven. Toch is lichaamsbeweging zowel noodzakelijk als heilzaam. Het helpt je om de behandeling beter te verdragen, stimuleert je eetlust, versterkt je immuunsysteem en verbetert je levenskwaliteit door stress en vermoeidheid te verminderen. Lichaamsbeweging betekent niet noodzakelijk intensieve trainingssessies. Je kan ook activiteiten kiezen die passen bij jouw conditie, zoals wandelen. Het belangrijkste is dat je ze plezierig vindt en dat ze op een natuurlijke manier in je dagelijks leven passen, zodat ze je levenskwaliteit zoveel mogelijk verbeteren.
2. “De diagnose van prostaatkanker betekent dat ik niet lang meer te leven heb.”
FABEL. Prostaatkanker is verantwoordelijk voor slechts 9 tot 10% van de sterfgevallen door kanker bij mannen in België. Ondanks het grote aantal diagnoses zijn het andere oorzaken die bij de meerderheid van de betrokken mannen tot de dood leiden. Prostaatkanker is een ziekte die dankzij de behandeling nu traag evolueert. De vijfjaarsoverleving voor mannen met prostaatkanker in België is relatief hoog, rond 93-95%. Dit is vooral te danken aan vroegtijdige opsporing en verbeterde behandeling. Hoe vroeger de diagnose, hoe beter de prognose en hoe gemakkelijker de behandeling. Daarom is het zo belangrijk om vanaf een bepaalde leeftijd regelmatig gescreend te worden. In België wordt bij 88 van elke 1000 mannen tussen 55 en 69 jaar die regelmatig gescreend worden, prostaatkanker vastgesteld.
3. “Mijn vader heeft prostaatkanker, dus ik ga het ook krijgen.”
FABEL. Hoewel een familiaire geschiedenis van prostaatkanker het risico kan verhogen, betekent dit niet dat je het automatisch krijgt. Genetische factoren spelen een rol, maar leefstijl en andere omgevingsfactoren zijn ook belangrijk. Regelmatige screening kan helpen bij vroege opsporing, vooral als er binnen je familie al eerder prostaatkanker is voorgekomen.
4. “Prostaatkanker kan mijn seksleven beïnvloeden.”
FEIT. Behandelingen voor prostaatkanker, zoals chirurgie of bestraling, kunnen inderdaad soms seksuele en hormonale veranderingen veroorzaken, je libido verminderen en/of tot erectieproblemen leiden. Dit gebeurt echter niet altijd. De mate van impact hangt af van het stadium van je kanker, de gekozen behandeling en je gezondheidstoestand. Gelukkig zijn er vaak ook mogelijkheden om je seksuele functies terug te verbeteren. Emotionele ondersteuning en begeleiding kunnen bovendien helpen bij het leren omgaan met eventuele lichamelijke veranderingen.
5. “De enige oplossing voor prostaatkanker is chemo.”
FABEL. Chemotherapie is slechts een van de mogelijke behandelingen voor prostaatkanker. Vaak wordt dit pas toegepast in latere en gevorderde stadia. Andere geschikte behandelopties zijn onder andere chirurgie, radiotherapie, hormoontherapie, radionucliden en actieve surveillance. De beste aanpak hangt af van de ernst van de ziekte en de individuele patiënt.
6. “Behalve van mijn arts en familie krijg ik geen hulp.”
FABEL. Patiëntenverenigingen zoals ‘Think Blue Vlaanderen vzw’, ‘Kom op tegen Kanker’ en ‘Wij Ook vzw’ steunen je doorheen je hele traject. Ze verspreiden betrouwbare, nuttige informatie en bevorderen sociale banden door patiënten en hun naasten met elkaar in contact te brengen. Ze verdedigen bovendien je belangen, begeleiden je indien je dat wenst en trachten het algemene bewustzijn over prostaatkanker te verbeteren.
Date last revised 25-10-2024 – PP-NUB-BE-0229-1
Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de ondersteuning van Bayer