Skip to main content
Home » Mijn Longen » Zuigelingen en jonge kinderen kan je beschermen tegen RSV
Mijn Longen

Zuigelingen en jonge kinderen kan je beschermen tegen RSV

Elk jaar opnieuw belanden jonge kinderen met RSV in het ziekenhuis. De lage luchtweginfectie die het virus veroorzaakt kan behoorlijk belastend tot zelfs gevaarlijk zijn voor baby’s en peuters. Met nirsevimab, aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad, kan er eindelijk aan alle pasgeborenen en jonge kinderen een preventief middel worden aangeboden dat hen beschermt tegen hospitalisatie ten gevolge van een RSV-infectie.

Dr. Marc Raes

Pediater en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde

RSV is een seizoensgebonden virus: doorgaans neemt het een aanvang in oktober en houdt het zo’n 5 tot 6 maanden aan. In die periode veroorzaakt het virus de meeste luchtwegproblemen bij kinderen onder 2 jaar, met dubbel tot zelfs driedubbel zoveel kans op hospitalisatie als griep. “En hoe jonger, hoe gevoeliger”, weet Dr. Marc Raes, pediater en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde: “Bij zo’n 60 tot 70% van alle jonge kinderen die gehospitaliseerd worden wegens een luchtweginfectie is RSV de boosdoener. Na het doormaken van een ernstige RSV-infectie op jonge leeftijd, bestaat de kans dat er gedurende meerdere jaren nog ademhalingsproblemen terugkeren.”

Hoge beschermingsgraad

Het is duidelijk dat niet enkel prematuren maar alle pasgeborenen en jonge kinderen vatbaar zijn. “Preventie is m.a.w. cruciaal”, aldus Dr. Raes. “Daartoe bestaan twee manieren. Ofwel wordt de moeder tijdens de zwangerschap gevaccineerd, zodat de foetus via de placenta geïmmuniseerd wordt. Enkel moeders met een kind geboren kort voor of tijdens het RSV-seizoen komen hiervoor in aanmerking en het vaccin wordt momenteel niet terugbetaald. Een andere optie is het toedienen van het antilichaam nirsevimab, dat minstens 6 maanden bescherming biedt. Voor kinderen geboren vanaf 1 oktober 2024 zal het in principe meteen na de geboorte in het ziekenhuis worden toegediend. Kinderen geboren tussen 1 april en 30 september 2024, de zogenaamde catch-up groep, kunnen nirsevimab toegediend krijgen op consultatie bij de huisarts of pediater. De immunisatie van deze groep dient wel te gebeuren in de maand oktober. Er is steeds een voorschrift van de arts nodig, en het product wordt terugbetaald.”

Next article