Skip to main content
Home » Leven Met... » Vlottere toegang tot innovatieve kankerbehandelingen
Leven met...

Vlottere toegang tot innovatieve kankerbehandelingen

In samenwerking met
In samenwerking met

BeiGene werd opgericht in 2010 en is sinds oktober 2022 aanwezig in België. Het is een internationaal farmaceutisch bedrijf voor oncologie van de nieuwste generatie dat zich toelegt op de ontwikkeling van innovatieve kankerbehandelingen. Carole Coudray, Country Manager voor België en Luxemburg, legt de prioriteiten van het bedrijf uit, waaronder een bijzondere focus op snelle toegang tot zorg voor patiënten.

Carole Coudray

Country Manager België & Luxemburg BeiGene

Wat is de ambitie van jullie bedrijf? 

“BeiGene heeft wereldwijd meer dan tienduizend werknemers in zo’n veertig landen, waaronder zevenhonderd in Europa. Ons personeelsbestand is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. We willen innovatieve behandelingen toegankelijk maken voor de overgrote meerderheid van de gediagnosticeerde kankers, zowel vaste tumoren als bloedkankers. Dit jaar zijn we aanwezig op het congres van de European Society for Medical Oncology (ESMO). Daardoor zullen we nieuwe resultaten van klinische studies kunnen presenteren die zijn verkregen met onze anti-PD1-immuuntherapie bij maagkanker, recidiverende slokdarmkanker en bepaalde vormen van longkanker. ESMO is de niet te missen medische conferentie in Europa voor artsen, onderzoekers, patiëntenvertegenwoordigers en fabrikanten die betrokken zijn bij oncologie. Het is een belangrijk evenement om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de strijd tegen kanker.”

Hoewel we pas sinds kort aanwezig zijn in België, ontwikkelen we hier nu al geavanceerde en innovatieve behandelingen voor bloedkankers en vaste tumoren.

Innovatie zit duidelijk in het DNA van BeiGene… 

“Innovatie staat inderdaad centraal in onze strategie. Het is echter niet genoeg om innovatieve oplossingen te ontwikkelen: we moeten ze ook snel toegankelijk maken voor zorgverleners en uiteindelijk voor patiënten. Er zijn nog steeds ongelijkheden in de toegang tot zorg en behandelingsnormen in Europa. De tijd om toegang te krijgen, kan variëren van vier maanden tot bijna twee jaar na de vergunning voor het in de handel brengen, afhankelijk van het land en de regio. Samen met de gezondheidsautoriteiten werken we eraan om vertragingen bij de toegang tot onze geneesmiddelen te beperken en ervoor te zorgen dat ze snel beschikbaar zijn voor patiënten. Wat ook bijzonder is, is dat we onze eigen geïntegreerde onderzoeks- en ontwikkelingsinfrastructuur hebben, met meer dan 1.100  onderzoekers wereldwijd. Dankzij dat concurrentievoordeel kunnen we niet alleen interessante stoffen identificeren op basis van geavanceerde biomoleculaire platformen, maar houden we ook de optimale controle over de voortgang van klinische studies. Vergeleken met het traditionele model van de farmaceutische industrie, waarbij klinisch onderzoek vaak wordt uitbesteed, zijn wij gemiddeld 30% sneller in het opzetten en uitvoeren van die onderzoeken. Momenteel voeren we wereldwijd zo’n vijftig klinische onderzoeken uit.”

Samenwerking en vertrouwensrelaties vormen de kern van onze visie en ambitie voor patiënten.

Wat houden jullie activiteiten in België precies in? 

“Hoewel we pas sinds kort aanwezig zijn in België, ontwikkelen we hier nu al geavanceerde en innovatieve behandelingen voor bloedkankers en vaste tumoren. In 2022 konden we onze Belgische patiënten de behandeling met ons eerste hematologische geneesmiddel aanbieden. We werken momenteel samen met meerdere Belgische expertisecentra, waaronder een vijftiental ziekenhuizen die deelnemen aan onze klinische studies. We willen actief bijdragen aan de toekomstige ontwikkeling van het Belgische oncologie-ecosysteem, en dat samen met alle belanghebbenden: overheden, professionals uit de gezondheidszorg en de patiëntengemeenschap.”

Er moeten nieuwe maatregelen worden ingevoerd om een multidisciplinaire aanpak aan te moedigen. Alleen op die manier kunnen kankerpatiënten doeltreffend behandeld worden.

Waarom is die samenwerking met de overheid essentieel, vooral als het gaat om de toegang tot gezondheidszorg? 

“Samenwerking en vertrouwensrelaties vormen de kern van onze visie en ambitie voor patiënten. Wanneer het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) toestemming geeft om ons eerste geneesmiddel beschikbaar te maken in de negen maanden tussen de datum waarop we onze vergoedingsaanvraag indienen en de publicatie van het advies tot vergoeding, zijn het vooral de Belgische patiënten die er baat bij hebben. In samenwerking met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) kregen Belgische patiënten met een zeldzaam marginale-zonelymfoom bovendien vroegtijdig toegang tot onze behandeling dankzij een medisch noodprogramma, nog voor de toelating tot terugbetaling was verkregen. Ook hier waren het de patiënten die onze aanpak richting gaven. Om dezelfde redenen willen we betrokken zijn bij de herlancering van het Belgische Kankerplan, dat sinds 2009 van kracht is. Er moeten nieuwe maatregelen worden ingevoerd om een multidisciplinaire aanpak aan te moedigen. Alleen op die manier kunnen kankerpatiënten doeltreffend behandeld worden.”

Red Hope

Nieuwe stap in de strijd tegen bloedkanker 

Een concreet voorbeeld van het engagement van BeiGene uit zich in de sportieve uitdaging ‘Red Hope’. Die actie vindt plaats tijdens de bloedkankermaand september en is ten voordele van drie Belgische patiëntenverenigingen: ALWB, CMP Vlaanderen en LVV. Voor elke kilometer die de deelnemers vanaf 1 september afleggen, wordt er een bedrag geschonken aan die verenigingen.

| 0924-NP-PRC-012 Date Approval material Sept 2024

Next article