Skip to main content
Home » Mijn Longen » Waarom een gezonde luchtvochtigheid cruciaal is voor je gezondheid
Mijn Longen

Waarom een gezonde luchtvochtigheid cruciaal is voor je gezondheid

Een te droge lucht kan meerdere gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van huid- en oogirritaties tot ernstigere luchtwegaandoeningen. Het is dan ook belangrijk om de luchtvochtigheid binnenshuis tussen 40% en 60% te houden.

Een gezonde luchtvochtigheid is essentieel voor ons welzijn. Het helpt om infecties te voorkomen, ondersteunt het immuunsysteem en verbetert het algehele comfort. Zeker in droge periodes is het daarom cruciaal om binnenruimtes voldoende te bevochtigen.

Droge lucht verhoogt kans op besmetting met bacteriën en virussen

Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% daalt, drogen de slijmvliezen in onze luchtwegen uit. Deze slijmvliezen vormen onze eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers. Bij uitdroging verliezen ze echter hun beschermende werking, waardoor bacteriën en virussen gemakkelijker ons lichaam binnendringen en infecties kunnen veroorzaken.

In droge lucht blijven bacteriën en virussen bovendien langer in de lucht zweven, wat de kans op besmetting verhoogt. Dit is vooral problematisch in openbare ruimtes waar veel mensen langdurig samen zijn. Een hogere luchtvochtigheid maakt dat ziekteverwekkers sneller naar de grond zakken, waardoor de kans op inademing vermindert.

Bijkomende voordelen van goede luchtvochtigheid

Te droge lucht kan ook leiden tot geïrriteerde ogen, een droge huid en ademhalingsproblemen, vooral bij mensen met aandoeningen zoals astma. In ziekenhuizen kan een optimale luchtvochtigheid het herstel van patiënten versnellen en infecties helpen voorkomen. Ook in woonomgevingen zorgt een goede luchtvochtigheid voor een behaaglijk en gezond leefklimaat.

Steeds meer erkenning dankzij wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek van o.a. Yale University bevestigt alvast dat een luchtvochtigheid van 40% tot 60% niet alleen het immuunsysteem ondersteunt, maar ook de verspreiding van virussen zoals griep kan beperken. Hierdoor wordt het belang van een goed gereguleerde luchtvochtigheid gelukkig steeds meer erkend in zowel medische als woonomgevingen.

Next article