Skip to main content
Home » Zorg & Gezondheid » “Bijdragen aan klinische studies kan nu van thuis uit”
Zorg & Gezondheid

“Bijdragen aan klinische studies kan nu van thuis uit”

In samenwerking met
In samenwerking met

Heb je interesse om via klinische studies bij te dragen aan de medische vooruitgang? Goed nieuws! “Dankzij nieuwe technologieën kan dat nu grotendeels van thuis uit”, zegt dr. Josué Mfopou Kunjom, directeur Klinische Operaties bij Pfizer Clinical Research Unit (PCRU).

Ontdek hier het artikel in het Engels en het Frans.

Dr. Josué Mfopou Kunjom

Directeur Klinische Operaties bij Pfizer Clinical Research Unit (PCRU)

“De Pfizer Clinical Research Unit voert momenteel meerdere klinische onderzoeken uit binnen de verschillende domeinen waarin Pfizer actief is. We gaan voor deze onderzoeken bij gezonde deelnemers na hoe verschillende medicijnen zich gedragen in hun lichaam. Bij sommige onderzoeken gebeurt dat deels gedecentraliseerd. Een deel van de klinische activiteiten wordt met andere woorden uitgevoerd bij de vrijwilligers thuis, dus buiten de PCRU.” 

Grondige screening, opvolging en begeleiding 

“In eerste instantie nodigen we kandidaat-vrijwilligers uit voor een screening om uit te maken of zij passen in onze studie. Wanneer dat het geval is, wordt een kort verblijf op de eenheid ingepland waarbij we de medicatie toedienen. We leren hen tijdens die opname ook om te werken met de thuistesttoestellen. Daarna gaan ze naar huis en zullen zij gedurende een eerste periode een deel van de procedures zelf uitvoeren. Bij aanvang van de tweede week brengen de vrijwilligers opnieuw een paar dagen door in onze Pfizer Clinical Research Unit om hun medicatie te krijgen. Nadien zullen ze alle testen zelf doen.” 

Dankzij nieuwe technologieën kan een deel van de klinische activiteiten vandaag worden uitgevoerd bij de vrijwilligers thuis

Nieuwe technologieën 

“Voor de opvolging van de bloeddruk gebruiken we nu een klein nieuw toestel dat – afhankelijk van hoe je het programmeert – op bepaalde tijdstippen de bloeddruk meet. Dat maakt het voor ons als opvolgende artsen mogelijk om een nauwkeuriger zicht te krijgen op de variatie van de bloeddruk van iedere vrijwilliger. Voor bloedafnames bieden we eveneens een klein gebruiksvriendelijk toestel aan dat men simpelweg op de huid moet plaatsen en waarmee dan met één druk op de knop een kleine naald wordt geïnjecteerd die bloed in een buis trekt. Ook voor de electrocardiogramregistratie beschikken we nu over een klein ECG-toestel dat dezelfde kwalitatieve metingen doet als de klassieke apparatuur. Hierdoor ontstaat meer vrijheid voor de deelnemer en krijgen wij als artsen tegelijk een beter zicht op de veiligheid van het product. We kunnen op elk moment – bijvoorbeeld bij bepaalde klachten – aan onze deelnemers vragen om een electrocardiogram te maken, zodat we eventuele bijwerkingen van het product snel kunnen ontdekken en verder onderzoeken.” 

Gebruiksvriendelijk 

“Deelnemers kunnen weinig fout doen met deze toestellen. Ze zijn immers heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Zo moet men bij het kleine ECG-toestel slechts drie elektroden manipuleren, terwijl dat er bij de klassieke toestellen in ons centrum nog tien zijn.”


“Dit zou voor veel mensen de drempel kunnen verlagen” 

Hoe is het om deel te nemen aan een gedecentraliseerde klinische studie? We vroegen het aan Marc*, een vrijwilliger die eerder ook al deelnam aan traditionele studies.

“In vergelijking met de traditionele klinische studies waar ik in de afgelopen zes jaar al aan deelnam, mocht ik onlangs bij een gedecentraliseerde studie van Pfizer thuis mijn bloed afnemen en mijn hartslag meten. Het doel bleef hetzelfde: nagaan hoe snel een medicijn wordt afgebroken in het lichaam van gezonde deelnemers. Na de nodige uitleg en begeleiding bij de start van de studie mocht ik al snel terug naar huis om mijn normale leven verder te zetten. Wel werd er in het kader van de studie verwacht dat ik elke dag mijn hartslag, elektrocardiogram en bloeddruk registreerde en zelf bloed afnam. Via een mobiele applicatie kon ik die waarden dan makkelijk doorgeven aan de onderzoekers van Pfizer, zodat zij me konden opvolgen.”

Via een mobiele applicatie kon ik mijn waarden makkelijk doorgeven aan de onderzoekers, zodat zij me konden opvolgen.

Lagere drempel kan meer vrijwilligers aantrekken 

“Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van testen voor veel mensen de drempel zou kunnen verlagen om zich in te schrijven voor klinische studies waarmee ze kunnen bijdragen aan betere medische behandelingen. Nu schrikt het verblijf in een onderzoekscentrum velen nog af. Ondanks mijn leeftijd van 67 jaar zie ik dankzij de gedecentraliseerde klinische studies alvast zeker nog de mogelijkheid om te blijven deelnemen aan onderzoeken. Daarnaast denk ik dat de kleine en gebruiksvriendelijke apparatuur die hierbij werd gebruikt ook een grote rol kan spelen in het verlagen van de druk op de zorg. Heel wat patiënten zouden hiermee immers van thuis uit kunnen worden opgevolgd en geholpen.” 

*Marc is een fictieve naam

Next article