Als vrouw is een goede intieme hygiëne erg belangrijk om infecties, ziekten, irritatie en vervelende geurtjes te voorkomen. Wanneer je onderweg bent, kan dat soms helaas een hele uitdaging zijn.
Waarom zijn intieme doekjes in je handtas altijd een goed idee?
Intieme doekjes kan je op elk moment van de dag gebruiken om je intieme zone op te frissen en te reinigen. Ze zijn vooral bijzonder handig na een zware fysieke inspanning, tijdens je menstruatie, voor een gynaecologische afspraak, na seksueel contact of gewoon om je schoon en fris te voelen. Het is daarbij wel een goed idee om doekjes te kiezen die je door het toilet kan spoelen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Feminine Intimate doekjes. Die zijn COSMOS NATURAL gecertificeerd, geurvrij én doorspoelbaar in het toilet.
Waarop moet je zeker letten bij je keuze voor intieme doekjes?
Niet alle intieme doekjes zijn even goed voor de gezondheid van je vagina. Sommige doekjes bevatten immers agressieve chemicaliën die irritaties kunnen veroorzaken en zelfs de natuurlijke balans van je vagina kunnen verstoren. Het is daarom in eerste instantie enorm belangrijk dat je kiest voor milde doekjes zonder zeep, parabenen, alcohol en phenoxyethanol. Maar het is ook cruciaal dat deze doekjes de zuurtegraad (PH) reguleren. Om je vagina soepel en gezond te houden, wordt er een kleurloze of witte afscheiding geproduceerd. Dat ‘witverlies’ zorgt ervoor dat de zuurtegraad, die je beschermt tegen indringers zoals bacteriën of schimmels, op peil blijft. De zuurtegraad in je vagina bedraagt in ideale omstandigheden 4,5 PH en bepaalt het evenwicht aan goede melkbacteriën, ook wel lactobacillen genoemd. De milde reinigingslotion waar de Feminine Intimate doekjes mee zijn geïmpregneerd, is daarom gebaseerd op melkzuur dat zorgt voor een goede PH-regulatie. Daarbovenop bevatten deze doekjes een plantaardige olie, die diep hydrateert, en biolin, die je vaginale flora opnieuw in evenwicht brengt.
5 snelle checks
1. Gebruik intieme doekjes. Die zijn immers erg handig voor een snelle opfrisbeurt en om je intieme zone te reinigen terwijl je onderweg bent. Zorg er dan wel voor dat je doekjes kiest die speciaal ontworpen zijn voor de intieme zone en die zacht én geurvrij zijn.
2. Neem steeds ander ondergoed mee. Zeker als je weet dat je lange tijd onderweg of buiten zal zijn, is het een goed idee om voor de veiligheid reserveondergoed mee te nemen. Door het tussendoor even snel te verwisselen, zorg je ervoor dat je toch de hele dag fris en schoon blijft.
3. Gebruik draagbare intieme verzorgingsproducten die je gemakkelijk in je tas of zelfs je jaszak kunt meenemen, zoals een verkoelende spray of intieme doekjes die verpakt zitten in een kleine, hermetisch afsluitbare dispenserzak.
4. Probeer – indien mogelijk – om openbare toiletten te vermijden. Deze kunnen immers een bron van talloze bacteriën en ziektekiemen zijn. Als je toch gebruik moet maken van een openbaar toilet, zorg er dan zeker voor dat je je handen goed wast en maak een beschermende barrière met bijvoorbeeld toiletpapier om direct contact met het oppervlak te vermijden.
5. Kies voor comfortabele kleding: vermijd kledingstukken die te strak zitten of gemaakt zijn van synthetische materialen. Die kunnen immers vocht vasthouden en de groei van bacteriën bevorderen. Kies in plaats daarvan voor loszittende, ademende kleding die je huid laat ademen.
Wat kan je verder nog doen om je intieme hygiëne te verbeteren?
Het lijkt contradictorisch, maar was jezelf niet té vaak. Jezelf ’s ochtends en ’s avonds wassen is ruim voldoende om onaangename geurtjes te vermijden. Was je jezelf toch te vaak in je intieme zone, dan riskeer je om het evenwicht van je vaginale flora te verstoren en kan je zelfs irritaties of uitdroging veroorzaken. Gebruik daarnaast je handen en dus geen washandje of een spons, want die kunnen een broeihaard zijn van bacteriën en schimmels. Maak er een gewoonte van om zowel bij het afdrogen als na het toiletbezoek van voren naar achteren te wrijven. Gebruik ook de juiste zeep. Net zoals bij intieme doekjes ga je best voor zeep zonder parabenen en met een neutrale PH-waarde. Ook vaginale douches raden we absoluut af. Zulke reinigingen zijn veel te agressief voor je vaginale flora en bevorderen net de ontwikkeling van bacteriën in plaats van ze te bestrijden. Bovendien zijn ze compleet overbodig, want het inwendige deel van je vagina reinigt nu eenmaal zichzelf. En tot slot: ga regelmatig langs bij je gynaecoloog voor een preventieve controle op infecties, afwijkingen en baarmoederhalskanker!
Dit artikel werd mede ondersteund door Feminine Intimate.