Moet je door een tegenslag een revalidatie ondergaan? Of wil je stappen vooruit zetten in het kader van preventie of een gezonde levensstijl? Het innovatieve bewegings- en belevingscentrum Curam Domi helpt je op weg om vervolgens zelfstandig verder te kunnen bouwen aan je veerkracht. Meer uitleg van Rudy Mattheus, co-founder en voorzitter van Curam Domi.
Ondersteuning op maat om je doel te bereiken
Mattheus: “In de zorg van de toekomst zal het ziekenhuis niet langer centraal staan, maar wel de patiënt en de huisarts in ambulante setting. Curam Domi speelt in op die nieuwe wereld door mensen te helpen om hun doelen te bereiken op vlak van gezondheid en sport. Op vlak van sport kan het een sportman zijn die een bepaald concreet doel wil bereiken.”
“Op vlak van gezondheid kan het bijvoorbeeld gaan over iemand die wil afvallen of zich preventief wil wapenen tegen een bepaalde aandoening waar hij of zij een verhoogd risico op heeft. Maar het kan ook iemand zijn die een acuut probleem heeft gehad (zoals een hersenbloeding of een fietsongeval) en terug wil leren bewegen.”
“We werken op drie domeinen: medical lifestyle, preventie en revalidatie. Bij alle drie combineren we mentale en fysische training. We creëerden hiervoor een ‘healing environment’: een omgeving die helemaal niet meer aanvoelt als een ziekenhuisomgeving, maar die je eerder een gevoel van welzijn geeft en je zo ondersteunt om je doel te bereiken”, legt Mattheus uit.
Geïntegreerde aanpak
“Door medical lifestyle, preventie en revalidatie geïntegreerd te combineren maken we de cirkel rond. Als je bijvoorbeeld een hartinfarct krijgt, zal je eerst moeten revalideren. Daarna zal je ook moeten werken op preventie om ervoor te zorgen dat je het niet opnieuw kan krijgen. Vervolgens kan je nog een stap verder zetten door een gezonde levensstijl aan te nemen zodat je het verder kan onderhouden.”
Mattheus: “Omgekeerd hoef je ook niet te wachten tot je een hartinfarct krijgt. Dat kan door vroegtijdig al in te zetten op preventie en een gezonde levensstijl. Je kan op elk punt instappen in dit ecosysteem. Zo’n geïntegreerde benadering is uniek, want traditioneel is de gezondheidszorg altijd erg verkokerd geweest.”
Optimaler traject dankzij technologie
“Data staan centraal in ons concept. Elk toestel doet metingen die de arts of fysiotherapeut toelaat om een therapieplan op te stellen in het kader van ieders persoonlijke doelstelling. Bovendien maken die metingen het mogelijk om de evolutie te tonen aan zowel de arts of therapeut als aan de persoon zelf. Zo kan die laatste immers worden bekrachtigd en gemotiveerd om zijn gezondheid zelf in handen te nemen en op te volgen.”
“Bovendien creëren we competitie, training en uitdagingen . Bij medical lifestyle kan die zich afspelen tussen verschillende personen en/of tegen een virtuele tegenstander. Dat motiveert mensen nog extra om hun doel na te streven. Bij preventie en revalidatie maken we gebruik van gamification. Zo zal bv. een persoon die revalideert van een schouderblessure geholpen worden om zijn arm in de juiste hoek te bewegen, waardoor hij optimaler zal trainen en dus makkelijk zijn doel zal bereiken”, aldus Mattheus.