Ongeveer één procent van alle borstkankerpatiënten zijn mannen. Jaarlijks krijgen zo’n vijftig Vlaamse mannen de diagnose. Hun gemiddelde leeftijd ligt tussen de 60 en 65 jaar. Omdat borstkanker een erg zeldzame aandoening is voor mannen, zijn velen er zich niet van bewust. Ze laten zich bijgevolg nooit of pas laat onderzoeken.
Tekst: Joris Hendrickx
Vaak is een verhoogde oestrogeenspiegel de oorzaak van borstkanker bij mannen. Dat oestrogeen is verantwoorde-lijk voor de groei en ontwikkeling van de borstklier. Twee mogelijke verklaringen voor een hoog oestrogeenniveau zijn levercirrose en het klinefeltersyndroom. Een levercirrose kan optreden na een chronische leverziekte of door alcoholmisbruik.
Bij het klinefeltersyndroom is de man drager van een extra X-chromosoom dat zorgt voor onder andere een overdreven borstontwikkeling, slecht ontwikkelde geslachtsorganen en een laag testosteronniveau.
Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Zo is bekend dat mannen die meerdere vrouwelijke familieleden heb-ben met borstkanker, zelf ook een verhoogd risico hebben. Vooral mannen met mutaties in het BRCA-2 gen lopen gevaar, maar ook het BRCA-1 gen kan een rol spelen.
Omdat het een erg zeldzame aandoening is voor mannen, zijn velen er zich niet van bewust. Ze laten zich bijgevolg nooit of pas laat onderzoeken.
Symptomen
De meerderheid van de mannen met borst-kanker voelt een onderhuids knobbeltje of een knobbel in de borst. Een ander typisch symptoom bij tachtig procent van de patiënten is een afscheiding van bloed of vocht uit de tepel. Bij zo’n twintig procent kunnen er afwijkingen aan de tepel voorkomen, zoals een terugtrekkende of naar binnen draaiende tepel, roodheid, zwelling rimpels, huidvervelling, kuiltjes, enz.
Het wordt in ieder geval ten sterkste aangeraden om bij een of meerdere van deze symptomen je huisdokter te raadplegen voor verder onderzoek. Hoe sneller borstkanker immers wordt ontdekt, hoe beter de prognose. Borstkanker wordt bij mannen echter vaak pas in een gevorderd stadium vastgesteld.
Diagnose
Net zoals bij vrouwen is een mammografie de aangewezen manier om borstkanker op te sporen. Hierbij neemt men een röntgenfoto van de borsten. Ook een echografie behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kunnen via een biopsie weefselmonsters worden afgenomen voor verder onderzoek. Vermoedt men uitzaaiingen, dan kunnen bijkomende onderzoeken gebeuren zoals een longfoto, een echografie van de lever, een botscan, een PET-CT scan of een MRI.
Behandelingen
Bij het overgrote deel van de mannen wordt een mastectomie uitgevoerd. Daarbij worden de borst en de lymfeknopen in de oksel verwijderd. De borst sparen, kan meestal niet door de kleine hoeveelheid weefsel rond de tepel en het feit dat de kanker zich hier meestal al heeft verspreid.
Na de operatie kan radiotherapie worden overwogen om de lymfeknoppen aan de onderzijde van het borst-been te bestralen. Chemotherapie kan dan weer het risico op een terugkeer en later ont-staan van uitzaaiingen verminderen.
Omdat zeventig tot tachtig procent van de mannelijke borsttumoren hormoonreceptorpositief is, wordt hormoontherapie steeds vaker voorgeschreven. In specifieke gevallen is ook immunotherapie is een mogelijkheid.