Home » Leven Met Kanker » “De toolbox voor oncologen breidt ieder jaar verder uit”
Leven met Kanker

“De toolbox voor oncologen breidt ieder jaar verder uit”

In samenwerking met
Dr. Max Schreuer (algemeen medisch oncoloog) en dr. Celine Debeuckelaere (gastro-enteroloog gespecialiseerd in digestieve oncologie) van het A.S.Z. Aalst – Geraardsbergen – Wetteren.
In samenwerking met
Dr. Max Schreuer (algemeen medisch oncoloog) en dr. Celine Debeuckelaere (gastro-enteroloog gespecialiseerd in digestieve oncologie) van het A.S.Z. Aalst – Geraardsbergen – Wetteren.

Vandaag worden kankers steeds meer op microscopisch en genetisch niveau ontleed. Dat leidt samen met de specifieke eigenschappen van de patiënt tot een behandeling op maat. Dr. Max Schreuer en dr. Celine Debeuckelaere van het A.S.Z. Aalst – Geraardsbergen – Wetteren bespreken de mogelijkheden.

Tekst: Joris Hendrickx – Foto: Kirsten Segaert

Immuuntherapie: ons eigen immuunsysteem inschakelen

Dr. Schreuer: “De mogelijkheden rond immuuntherapie zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Het stimuleert ons immuunsysteem door ervoor te zorgen dat het de kanker herkent en vervolgens zelf kan afbreken. Hoewel de resultaten spectaculair kunnen zijn, moet men waakzaam zijn voor bijwerkingen. Specialisten hebben zich grondig moeten bijscholen om hier juist mee om te kunnen gaan. Er is ook een sterke multidisciplinaire samenwerking nodig tussen de verschillende oncologische hulpverleners, zoals artsen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en kinesisten.”

Dr. Debeuckelaere: “Artsen die in contact komen met patiënten die een behandeling met immuuntherapie krijgen, moeten de alarmsymptomen kennen om tijdig te kunnen ingrijpen. Men moet bovendien weten dat veel symptomen – zoals bijvoorbeeld koorts – een totaal andere aanpak vereisen bij immuuntherapie dan bij chemotherapie.”

Naast de vooruitgang op wetenschappelijk vlak is er ook steeds meer aandacht voor de patiënt als mens.

Doelgerichte therapieën: grote meerwaarde voor kleine populaties

Dr. Debeuckelaere: “Daarnaast zijn er ook de doelgerichte therapieën. Die richten zich op specifieke mutaties bij kankers. Vaak zijn ze daardoor slechts van toepassing op een kleine patiëntengroep, maar ze kunnen voor die mensen wel enorm effectief zijn. Er worden nu alsmaar meer mutaties gevonden, waarvoor doelgerichte therapieën worden ontwikkeld.”

Naar een gespecialiseerde en persoonlijke zorg rond de patiënt

Dr. Schreuer: “Bovendien is er nog een arsenaal aan lokale technieken, zoals interne radiatie en interne chemo’s. De toolbox voor oncologen breidt ieder jaar verder uit. We hebben een heel divers team om de beste behandeling toe te passen bij de juiste patiënt. Om al deze behandelingen tegen kanker mogelijk te maken, wordt er bovendien flink geïnvesteerd in de drie campussen van het A.S.Z.”

Dr. Debeuckelaere: “Zo is het A.S.Z. Aalst een door het RIZIV erkend pancreascentrum. Door patiënten onder te brengen in zulke gespecialiseerde centra kunnen we blijven garanderen dat iedere patiënt de beste zorg krijgt. Naast de vooruitgang op wetenschappelijk vlak is er ook steeds meer aandacht voor de patiënt als mens. Zo hebben we vandaag heel goede oncocoaches die een schakel vormen tussen de artsen en de patiënten. Zij zijn tijdens het hele traject altijd bereikbaar voor vragen en ondersteuning.”

Next article