Skip to main content
Home » Mind & Body » Familie-acteur Peter Bulckaen liet zich inspireren door patiënten
Mind & Body

Familie-acteur Peter Bulckaen liet zich inspireren door patiënten

Peter Bulckaen ACTEUR ACHTER HET FAMILIE-PERSONAGE ‘MATHIAS’

Onlangs zagen kijkers van de populaire soap ‘Familie’ hoe personage Mathias een beroerte kreeg. Acteur Peter Bulckaen nam zich voor om deze scènes zo realistisch mogelijk te brengen en zocht daarom contact met de Hersenletsel Liga.

Elk hersenletsel is uniek, net zoals de gevolgen ervan en de revalidatie die ermee gepaard gaat. Zowel fysieke als mentale factoren spelen een rol in het herstelproces. “Door die complexiteit vond ik het belangrijk om een goed begrip te krijgen van wat het écht inhoudt voor de patiënten zelf en wat zij en hun naasten doormaken”, vertelt Bulckaen. “Via de Hersenletsel Liga kon ik persoonlijk spreken met meerdere patiënten, een logopediste en een ergotherapeute. Daar stak ik enorm veel van op. Het horen van verhalen over hun ervaringen en hoe hun taalgebruik evolueerde na het trauma was ontzettend waardevol voor het vertolken van mijn rol.”

Het contact met patiënten en experten was ontzettend waardevol voor het geloofwaardig vertolken van mijn rol.

Compromis tussen realisme en fictie 

“Sommige patiënten ontwikkelen een eigen taal die voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is”, vervolgt hij. “Dat stelde ons voor een grote uitdaging: het volledig waarheidsgetrouw brengen zou de scènes te lang maken voor een fictieserie. Daarom kozen we ervoor om Mathias woorden te laten zeggen die leken op wat hij echt wilde zeggen en hem ondersteunende handgebaren te laten maken, zodat de andere personages het sneller zouden begrijpen. Dat maakt nogmaals duidelijk hoe ongelofelijk uitdagend dit moet zijn in het echte leven.

Next article