Skip to main content
Home » Zorg & Gezondheid » [Podcast] De huid als gezicht van onze gezondheid
Podcast

[Podcast] De huid als gezicht van onze gezondheid

In samenwerking met
In samenwerking met

De huid is een extern kenmerk van onze gezondheid, het heeft een esthetische functie. Er
zijn veel factoren die een weerslag hebben op onze huid en hoe we ons daarin voelen.
Dermatoloog Cathy Dierckxsens en Anne-Catherine Chantraine van Eau Thermale Avène
delen hun inzichten.

Tekst en foto’s: Sarie Rooms

Hoe komt het dat mensen meer last hebben van een droge huid tijdens de wintermaanden?
Anne – Catherine Chantraine

Cathy Dierckxsens: “Er is een onderscheid tussen het gelaat en het lichaam, want het is vooral het lichaam dat last heeft van droogte tijdens de wintermaanden. Dat komt omdat het gelaat meer talgklieren heeft, die zorgen voor een gehydrateerde, vette huid. Tijdens de winter gaat de verwarming aan en verluchten ruimtes minder, wat zorgt voor een drogere lucht. Het water in je huid verdampt dan sneller.”

Anne-Catherine Chantraine: “Bij het gebruik van huidverzorgingsproducten moet er op twee facetten worden ingespeeld: die hydrolipide film van je huid en de bescherming van de huid tegen vreemde stoffen. Smeren is daarbij de boodschap. Alvène biedt een heel gamma aan dat inspeelt op de noden van de consument. Iemand met een vette huid zal een product met een lichte textuur aangeboden krijgen terwijl iemand met een droge huid juist een vettere crème of balsem nodig heeft.”

Hoe moeten personen met een gevoelige huid zich wapenen?
Cathy Dierckxsens

Cathy Dierckxsens: “Het is afhankelijk van wat er aan de basis ligt van die gevoelige huid. Als we spreken over couperose dan moet dat uiteraard behandeld worden. Vaak hebben patiënten een normale huid, maar irriteert de huid wanneer ze producten aanbrengen. Daarom raad ik producten met zo weinig mogelijk ingrediënten aan.”

Anne-Catherine Chantraine: “De sleutel is om aan personen met een intolerante, reactieve huid producten te adviseren die een minimum aan actieve bestanddelen bevatten. Steriele cosmetica is daar een heel mooi voorbeeld van.”

Hoe voorkom je huidveroudering?

Cathy Dierckxsens: “Zonneprotectie staat met stip op nummer 1. Het is ook genetisch bepaald of je sneller last hebt van huidveroudering, maar zonneschade is één van de meest verouderende externe factoren die er zijn.”

Anne-Catherine Chantraine: “De tweede grootste schoonheidsvijand van de vrouw is pollutie. Ik raad daarom aan om al van jongs af aan hydraterende producten te gebruiken die een barrière vormen tussen je huid en vervuilende stoffen om ook de gezondheid van je huid te optimaliseren. Vergeet zeker niet om je huid voor het aanbrengen van een product te reinigen.”

Wist je dat?

1. Orgaan

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam omdat die van vitaal belang is voor onze gezondheid. Zo houdt onze huid het water dat in ons lichaam zit vast, waardoor we niet dehydrateren en daarnaast is het ook een afweermechanisme tegen micro-organismen en andere chemische of fysische stoffen.

2. Huidtypes

De meest voorkomende huidtypes zijn de droge, gemengde en vette huid, maar er zijn ook andere kenmerken van de huid zoals een gevoelige huid of een huid die sneller reageert op UV-licht.

3. Steriele cosmetica

Voor gevoelige huidtypes kan steriele cosmetica het antwoord zijn. Er zitten geen bewaarmiddelen in, omdat het product zelf gesteriliseerd en de verpakking hermetisch afgesloten is.

Next article