Skip to main content
Home » Zorg & Gezondheid » “In Europa sterven er jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan de gevolgen van obesitas”
Sponsored

Een steeds groter deel van de bevolking heeft overgewicht, soms is er sprake van obesitas. “Sporten en een gezond dieet kunnen bijdragen aan de oplossing”, zegt dr. Christopher Lange van Weight Clinic Waregem. “Wanneer die inspanningen echter niet voldoende zijn, kan een operatie een positief resultaat op lange termijn geven.”

Dr. Christopher Lange

Algemene & abdominale heelkunde Weight Clinic Waregem

Wanneer spreken we over obesitas? 

“Iemand met een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30 heeft overgewicht, maar nog geen obesitas. Iemand met een BMI hoger dan 30 is obees. Wie een BMI heeft van 40 is morbide obees. Uit de statistieken blijkt dat twee derde van de bevolking boven de 45 jaar overgewicht heeft. De World Obesity Federation vreest dat tegen 2035 de helft van de wereldbevolking overgewicht zal hebben. Ook bij kinderen neemt dit probleem sterk toe.” 

Obesitas is niet enkel een gevolg van ongezond eten of te weinig beweging. Hoe complex is deze materie? 

“Eten zorgt ervoor dat je in gewicht toeneemt, maar het is zeker niet altijd het enige probleem. Ook stress, erfelijkheid, hormonale veranderingen, medicijnen of psychologische problemen kunnen aan de basis van gewichtstoename liggen. Het zijn stuk voor stuk factoren die de energiebalans kunnen verstoren. Wanneer er geen balans is tussen de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt en hoeveel energie er met voeding binnenkomt, leidt dit tot gewichtstoename. Diëten alleen biedt vaak dan ook geen oplossing. Ons lichaam beschikt over een soort ‘geheugenfunctie’ en doet er alles aan om het hogere gewicht in stand te houden. Mensen met obesitas worden daarom tijdens het vermageren door hun lichaam tegengewerkt.” 

Naast eten kunnen ook stress, erfelijkheid, hormonale veranderingen, medicijnen of psychologische problemen aan de basis van gewichtstoename liggen.

Is obesitas gevaarlijk? 

“In Europa sterven er jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan de gevolgen van obesitas. Met name diabetes, kanker en hart- en vaatziekten worden gelinkt aan een te hoog gewicht. Daarnaast vergroot overgewicht de kans op depressiviteit, slijtage van gewrichten en slaapademhalingsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat gewichtsafname de kans op al deze aandoeningen sterk doet dalen. Obesitas heeft ook een hoge, maatschappelijke kost. Preventie – en dit al vanaf jonge leeftijd – is belangrijk. Leer kinderen wat een gezond dieet is en zet hen aan het sporten: spiermassa zorgt namelijk voor een hoger metabolisme.” 

Weight Clinic Waregem biedt chirurgische en niet-chirurgische oplossingen aan. Wanneer gaat u over tot een operatieve ingreep? 

“Wanneer iemand al diverse pogingen achter de rug heeft, maar er niet in slaagt om af te vallen, bekijkt een multidisciplinair team met onder meer een chirurg, internist, diëtist en psycholoog hoe de persoon het best geholpen kan worden. Soms gaan we dan over tot een operatie, een ingreep die positieve resultaten geeft op lange termijn. Er wordt van de patiënt wel een engagement gevraagd om zijn levensstijl aan te passen. Denk dus niet dat een operatie de gemakkelijkste oplossing is. Ons team volgt de patiënt nauwgezet op, want gewichtstoename blijft steeds op de loer liggen.”

Next article