Ruim 7 op de 10 kankerpatiënten leeft nog 5 jaar na de diagnose. “Dat is heel goed nieuws, maar dat wil ook zeggen dat we meer aandacht moeten besteden aan de levenskwaliteit van patiënten”, stelt Marieke Colpaert, auteur van het boek ‘Op de tast. Seksualiteit na kanker’.
“Op het moment van een kankerdiagnose stort je wereld in. Na die eerste woorden wordt je leven overgenomen. Dokters en ander medisch personeel strijden om je in leven te houden, maar niemand zegt je dat het na die behandeling zo zwaar kan worden. Dan pas begint de strijd van een (ex-) kankerpatiënt. Voor mij verliep onder andere de zoektocht naar een nieuwe seksualiteit ‘op de tast’. Daarom besliste ik er samen met seksuoloog Marlies Meersman een boek over te schrijven. Er wordt te weinig over gesproken en vrouwen worden niet of moeilijk naar oplossingen geleid.”
Eender welke vorm van kanker en de daarbij gepaard gaande behandeling heeft een impact op je intimiteit en seksualiteitsbeleving.
Taboe rond vrouwelijke seksualiteit
“Uit onderzoek van Kom Op Tegen Kanker blijkt dat slechts 17% van de borstkankerpatiënten bij aanvang info kreeg over de gevolgen van de therapie op hun seksualiteit, terwijl dat voor prostaatkankerpatiënten 66% was. Bij mijn eerste chemotherapie kreeg ik heel wat info over wat mocht en niet mocht. Uit mijn mond kwam de vraag ‘oei, en mogen wij dan ook niet meer vrijen?’. Een vraag die ze wellicht niet vaak kregen, maar die wel uitermate belangrijk is. Eender welke vorm van kanker en de daarbij gepaard gaande behandeling heeft een impact op je intimiteit en seksualiteitsbeleving. Er is hier intussen al meer kennis rond, maar vooral voor vrouwelijke seksualiteit blijft het een moeilijk punt.”
Intimiteitskliniek
“Het doorbreken van het taboe zowel bij patiënten als bij zorgverleners is een heel belangrijk aandachtspunt voor het verbeteren van levenskwaliteit na de behandeling. In ons boek lees je dat er wel degelijk oplossingen en mogelijkheden zijn. Er staan zelfs mooie oefeningen beschreven. Maar in het boek ijveren we ook voor een intimiteitskliniek in gespecialiseerde ziekenhuizen, waar mannen en vrouwen terechtkunnen met vragen rond seksualiteit en intimiteit. Dat vraagt om een multidisciplinaire samenwerking tussen gynaecologen, urologen, oncologen, hematologen, seksuologen, psychologen, bekkenbodemtherapeuten en gespecialiseerd verpleegkundigen in genetica, menopauze en seksualiteit. Zo slepen problemen niet te lang aan, wordt het thema uit de taboesfeer gehaald én kan er professionele openheid groeien om erover te communiceren. Dat zou een ideale plaats zijn om een nazorgconsult van een kankerpatiënt te organiseren, want ook die is er nog niet.”
‘Op de tast. Seksualiteit na kanker’, boek van auteur Marieke Colpaert