Home » Chronisch Ziek » “Transmurale zorg gaat verder dan thuishospitalisatie”
Chronisch Ziek

“Transmurale zorg gaat verder dan thuishospitalisatie”

In samenwerking met
In samenwerking met

Het doel van transmurale zorg is om een brug te slaan tussen de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg. Zo wil men het comfort van de patiënt verhogen en de efficiëntie van de zorg verbeteren. “Bepaalde zorgdiensten die normaal in een ziekenhuis gebeurden, worden nu thuis uitgevoerd”, zegt Willy Vertongen, CEO van Mederi. “Dat vereist dan wel thuisverpleegkundigen met hoogtechnische competenties.”

Willy Vertongen

CEO van Mederi

“Kanker wordt steeds meer gezien als een chronische aandoening. Thuishospitalisatie betreft in dat kader momenteel het intraveneus toedienen van antibiotica, tumorbehandeling en het afnemen aan huis van (bloed)stalen. Dat is gekaderd door het RIZIV, en wordt nu projectmatig toegepast. Transmurale zorg is daarentegen minder gestuurd en gebeurt eerder op initiatief van de ziekenhuizen zelf als een soort van verbeterproject. Monitoring en zorg op afstand nemen hier een steeds belangrijkere rol in op.” 

TOTeM-project bewijst dat het kan 

“Het TOTeM-project (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring) in samenwerking met AZ Sint-Blasius Dendermonde is een goed voorbeeld van succesvolle transmurale zorg. Dankzij minimaal invasieve technieken binnen de colorectale chirurgie kunnen patiënten zeer snel het ziekenhuis verlaten. Gespecialiseerde thuisverpleegkundigen van Mederi staan daarbij in voor de thuisverzorging en het registreren van de vitale parameters in een hiervoor gecreëerde app. Deze zorg vraagt om een geoliede machine waar geen afwijkingen op kunnen gebeuren. Daarom ging er een grondige analyse aan vooraf over welke gegevens op welke manier met elkaar moeten worden gedeeld en wat er dient te gebeuren wanneer er afwijkende waarden worden geconstateerd. Ook werd in een permanente zorgcentrale voorzien (ZPlus) die als knooppunt fungeert tussen de betrokken zorgspelers.” 

Om bepaalde zorgdiensten thuis uit te voeren, is er nood aan thuisverpleegkundigen met hoogtechnische competenties.

Hoogtechnische expertise bij thuisverpleging 

“We zijn alvast trots dat wij vanuit de rol van Mederi – om zelfstandige thuisverplegingspraktijken naar een hoger niveau te tillen – kunnen bijdragen aan dit mooie voorbeeld van transmurale zorg. We doen dat niet enkel door hun hoogtechnische kennis en competenties bij te schaven, maar ook door hen in de praktijk van A tot Z te begeleiden.”

Next article