Home » Chronisch Ziek » “Mensen met diabetes laten genieten van iets lekkers, zonder te rekenen”
Chronisch Ziek

“Mensen met diabetes laten genieten van iets lekkers, zonder te rekenen”

Yasmine Marchal.

Iedereen kent het wel, diabetes… Maar weinigen kennen het écht. Toen mijn zoontje, Ilyas, zo’n 3 jaar geleden (toen net nog geen 7 jaar) de diagnose van Diabetes Type 1 kreeg, was ook ik volledig uit het lood geslagen door de enorme impact dat dit lelijke beest heeft op het dagdagelijkse leven.

foto’s: Dorothee Dubois (The Fresh Light)

Geen moment rust

Ik herinner me nog goed die eerste dag in het ziekenhuis, toen dokters, diabeteseducatoren, psychologen en diëtistes de kamer van mijn zoontje in en uit liepen … en er ons steevast werd gevraagd: ‘Hoe gaat het met jullie?’ (met ons als ouders dan). Ik begreep er oprecht niets van. Na de 3de keer die vraag te horen schreeuwde ik het bijna uit ‘maar hij gaat toch niet dood!? Mis ik iets?’. Maar, veilig in het ziekenhuis, hangende aan een baxter met insuline… had ik geen enkel besef welke impact dit zou hebben op ons verder zo onbezorgde leventje.

Diabetes type 1 heb je niet een beetje en helaas wordt het ook nooit beter. Vooral dat laatste levenslange vonnis voelt zwaar. Het is continu nadenken: over eten, activiteiten, insuline inspuiten, druivensuikers, fruit en koekjes op zak hebben,… Het laat je geen moment met rust. Het is dag in, dag uit (ja ook ’s nachts) alert zijn. Als ouder van een kind met diabetes komt er een extra zorg bij. Je bent plots niet enkel meer mama of papa, maar je wordt in één klap ook verpleegkundige, diëtiste, psychologe en een wandelende voedingswaardetabel. Je hoofd staat nooit meer stil. Het is heftig en dat blijft het ook, zelfs na drie jaar. Ergens ‘went’ het wel, of alleszins, soms toch. En zo vraagt het na een tijdje iets minder energie.

Diabetesvrij bakken

Vier jaar geleden startte ik een bak-blog, Tartes Yaya, waar ik wekelijks een nieuw bak-recept deel. Tartes Yaya bestond bijna 1 jaar toen we de diabetes-rollercoaster instapten. Hoewel diabetes type 1 niet veroorzaakt wordt door een ongezonde levensstijl, begon ik toch heel wat van mijn bak-experimenten anders te bekijken. In het ziekenhuis kregen we een enorme hoeveelheid aan informatie te verwerken, waaronder ook heel wat info over voeding.

Iemand met diabetes type 1 mag in principe alles eten, al is een sterk schommelende suikerspiegel niet gezond en kan dit op termijn nadelige gevolgen hebben.

Zo begon ik mijn bak-experimenten aan te passen en slim om te gaan met de combinatie van vetten, suikers en vezels. Ik ging ook aan de slag met suikervervangers en experimenteerde erop los.

In volle corona en door het wegvallen van alle sociale activiteiten, kreeg ik wat ruimte in mijn hoofd en ontstond het idee om een boek uit te brengen. Een bakboek boordevol lekkers met extra aandacht voor diabetes (type 1) en mensen met gluten- en/of lactose-intolerantie. Het doel? Mensen met diabetes laten genieten van iets lekkers zonder dat ze zelf complexe berekeningen moeten maken voor het uitrekenen van de koolhydraten. Dit prutswerkje nam ik voor mijn rekening, en zo vind je bij elk recept een voedingswaardetabel terug. Ook als je geen diabetes hebt, kan je volop genieten van de recepten.


TAHINKOEKJES


Benodigdheden
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkom
Ingrediënten
  • 250 g amandelmeel
  • 120 g tahin
  • 100 g Zùsto
  • Een snufje zout
  • 2 eieren
  • Enkele sesamzaadjes om de koekjes te versieren (optioneel)

Bereiding

• Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

• Mix alle ingrediënten (behalve de sesamzaadjes) in een mengkom.

• Rol balletjes van 30 g tussen je handen en leg ze op de bakplaat. Druk de balletjes met je handen of de achterkant van een lepel plat (het beslag is wat kleverig, je kan de achterkant van je lepel nat maken om het kleven te voorkomen) en strooi er wat sesamzaadjes over als afwerking.

• Bak de koekjes gedurende 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.


Next article