Skip to main content
Home » Chronisch Ziek » Aanbevelingen voor MS-patiënten tijdens de coronacrisis
Chronisch Ziek

Aanbevelingen voor MS-patiënten tijdens de coronacrisis

In samenwerking met
In samenwerking met

Tenzij ze behandeld worden met immunosuppressiva moeten patiënten met MS hun behandeling verderzetten. Prof. Vincent Van Pesch benadrukt dat deze patiënten geen grotere kans lopen dan andere mensen om een ernstige vorm van COVID-19 te ontwikkelen.

Tekst: Philippe Van Lil

Prof. Vincent Van Pesch, chef de clinique van de afdeling neurologie Cliniques universitaires Saint-Luc.

Prof. Vincent Van Pesch

Chef de clinique van de afdeling neurologie

Cliniques universitaires Saint-Luc

Welke raad geeft u aan patiënten met MS?

“Eerst en vooral dat ze de aanbevelingen moeten volgen die van toepassing zijn op de algemene bevolking: social distancing, regelmatig en grondig de handen wassen, geen handen schudden, niet kussen en indien nodig een masker dragen.”

“Telewerk moet de voorkeur krijgen, maar de gewone werkomgeving is niet gecontra-indiceerd als de regels voor social distancing en hygiëne worden nageleefd.”

Worden deze patiënten vaker besmet met COVID-19 dan de rest van de bevolking?

“Absoluut niet. Diabetici of personen met chronische hart- en longaandoeningen lopen een hoger risico om een ernstige vorm van de ziekte te ontwikkelen als ze besmet worden met COVID-19, maar dat is niet het geval bij mensen met MS.”

“Patiënten met MS hebben een functioneel immuunsysteem dat hen kan verdedigen tegen het virus, behalve in het geval van bepaalde specifieke behandelingen. Weet bijvoorbeeld dat van het tiental patiënten met MS dat COVID-19 opliep en werd verzorgd in de Cliniques universitaires Saint-Luc niemand op de afdeling Intensieve zorg is beland: ze zijn allemaal binnen de normale termijn genezen.”

Voor patiënten in een vroege fase van de ziekte of bij wie de ziekte niet erg agressief is, is er geen reden om geen immunomodulerende behandeling op te starten door de coronacrisis.

Moeten de patiënten hun behandelingen verderzetten?

“De nationale aanbevelingen en die van de Internationale Federatie van MS-verenigingen zijn unaniem: er is geen reden om de immunomodulerende behandelingen te onderbreken, zelfs niet als de patiënt besmet wordt met het coronavirus.”

“De schade die wordt veroorzaakt door het coronavirus is niet ernstiger bij de MS-patiënten die worden behandeld. Een behandeling met immunomodulatoren wijzigt de werking van het immuunsysteem zonder celvernietiging te veroorzaken, de werking te blokkeren of de migratie van de cellen van het immuunsysteem te verhinderen.”

Een patiënt kan dat soort behandeling dus verderzetten of opstarten.

“Ja. Dit type behandeling laat in het algemeen de werking van de cellen die betrokken zijn bij de immuunreactie van ons lichaam ongemoeid en laat het lichaam dus toe zich te verdedigen tegen bacteriën en virussen.”

“Voor patiënten in een vroege fase van de ziekte of bij wie de ziekte niet erg agressief is, is er geen reden om geen immunomodulerende behandeling op te starten door de coronacrisis.”

Next article